Verottaja hellittää otetta ulkomaisista marjanpoimijoista: osa saa palkan puhtaana käteen

Ulkomaiset marjanpoimijat pääsevät nyt progressiivisen verotuksen piiriin, mikä nostaa tulotasoa jopa neljänneksellä. Ennen sitä jokainen poimija täytyy kuitenkin tunnistaa ja rekisteröidä.

Kotimaa
Marjanpoimijoita mansikkapellolla.
Sakari Partanen / Yle

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden verotus kevenee selvästi, kun kausityöntekijät pääsevät suomalaisen progressiivisen verotuksen piiriin. Aikaisemmin verotuksessa on noudatettu lähdeveroa, joka on 35 prosenttia palkasta. Nyt ulkomaiset poimijat ovat verotuksessa tasa-arvoisia suomalaisten kausityöntekijöiden kanssa.

Toimistopäällikkö Kirsi Hovinen Pohjois-Savon verotoimistosta arvioi, että moni poimija pääsee kotimaansa pienten tulojen vuoksi tekemään töitä jopa nollaveroprosentilla. Käytännössä tulot saattavat nousta jopa neljänneksellä.

Uusi veromalli edellyttää, että ulkomaiset poimijat tunnistetaan. Verottaja kiertää parhaillaan marjatiloilla tapaamassa työntekijöitä.

– Heidät rekisteröidään, ja he saavat henkilötunnuksen. Tämän vuoksi on tärkeää, että heidät nähdään paikan päällä, Hovinen lisää.

Poimijasesonki on juuri nyt vilkkaimmillaan. Esimerkiksi mansikoistaan tunnetulla Suonenjoella ulkomaalaisia poimijoita on pelloilla kesän mittaan kolmisen tuhatta. Hovinen laskee, että verotoimistossa kesän ajan työskentelevät korkeakouluopiskelijat ovat tänäänkin tehneet 20 tilakäyntiä pelkästään Kuopiossa.

Hovisen mukaan ulkomaalaisia metsämarjanpoimijoita verouudistus ei koske.

– Se on edelleen verovapaata. Toki siitä on ollut puhetta, että jos poimija tekee töitä yrittäjälle, hän saisi siitä palkkatuloa, mutta se ei ole vielä todellisuutta.

Kiitoksia sataa monelta suunnalta

Muutos tietää lisää verottajan lisäksi myös viljelijöille ja poimijoille.Suonenjokisella Kalinaisen tilalla erimaalaiset poimijat jonottavat maanantaina rekisteröintiin. Kymmenettä vuotta Suomessa mansikoita poimiva pietarilainen Anzhela Popola kiittelee uudistusta.

Kyllä tätä on todella odotettu. Ilman ulkomaalaisia poimijoita emme kerta kaikkiaan tulisi enää toimeen

Toiminnanjohtaja Eeva Leppänen

– Kyllä tämä on oikein hyvä systeemi. Pidän myös paljon työstä sekä paikasta, jossa työskentelen. Talvella mansikoita tulee jo ikävä!

Myös viljelijät ovat tyytyväisiä uudistukseen, sillä sen avulla varmistetaan myös työntekijöiden saatavuus.

– Kyllä tätä on todella odotettu. Ilman ulkomaalaisia poimijoita emme kerta kaikkiaan tulisi enää toimeen, toiminnanjohtaja Eeva Leppänen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä toteaa.

Verotoimiston Kirsi Hovisen mukaan poimijan täytyy jatkossakin hakea lähdeverokorttia, vaikka hän hakisi progressiivista verotusta.