1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Helle houkutteli väen heti ulos

Lappi on Suomen lämpimintä aluetta tällä viikolla. Myös uimavedet ovat lämmenneet nopeasti.

helle
Kaksi nuorta uimarannalla
Laura Holappa / Yle

Merilappilaiset helle sai välittömästi liikkeelle. Uimarannoilla, matonpesupaikoilla, terasseilla ja kaupungilla liikkui runsaasti väkeä jo varhain aamupäivällä, ja lämpö sai ulkona liikkuneet ihmiset myös hyvälle tuulelle.

– Tätä niin kauan odotettiin, toista kuukautta. Aivan ihana, että vihdoin ja viimein kesä tuli tänne Peräpohjolaan, hihkaisee matopesupaikalta yhytetty Paula.

– Kyllä sitä on kovasti odottanut ja vähän jännittänyt, että minkälaiset kelit tulee, kun alkaa kesäloma. Mutta nyt näyttää tosi hyvältä, hymyilee puolestaan Suvi Pietikäinen.

Lapsille lämpimän kesäpäivän tärkeintä antia on uiminen, johon vihdoin tarjoutui mahdollisuus.

– Se on niin kivaa. Koska vesi on lämmintä, kommentoi reilusti alle eskari-ikäinen Tuomas.

Kaksi äitiä ja lasta uimarannalla
Laura Holappa / Yle

Helle löytyy Lapista

Meri-Lappi ja erityisesti Tornionjokivarsi kylpee helteessä. Esimerkiksi Ylitorniolla lämpötila kipusi maanantaina iltapäivällä 28 asteeseen ja lähes yhtä kuumaa on myös Pellossa ja Kolarissa. Muuallakin eteläisessä Lapissa kolkutellaan hellerajaa.

Lämmintä on luvassa myös lähipäiviksi, Lapin ennustetaan olevan maan kuumin kolkka tällä viikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona ja torstaina erityisesti Länsi-Lapissa on kuumaa ja mittarilukema voi kavuta 30 asteen tienoille.

Maan länsiosaan ennustetaan lähipäiviksi niin tukalaa hellettä, että se voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia.

Sään lämpeneminen on nostamassa myös rantavedet uimalämpöisiksi. Esimerkiksi Tornion Kukkolankoskella mitattiin maanantaina pintaveden lämpötilaksi 19,4 astetta, kun vielä viime perjantaina veden lämpötila oli 15,6 astetta.

Lue seuraavaksi