Kotkan saaristo saattaa jäädä syksyllä ilman vettä

Kotka ja senaattikiinteistöt hierovat parhaillaan sopimusta, jossa vesijohtoverkoston omistus siirtyy kaupungille. Jatkossa kaupunki ei takaa vedentuloa saarille.

Kotka
Haapasaaren ranta
Vedentulo uhkaa loppua muun muassa Haapasaaressa.YLE

Vedentulo Kotkan saaristoon saattaa loppua syksyllä. Kotka ja Senaatti-kiinteistöt hierovat parhaillaan sopimusta, jossa vesijohtoverkoston omistus siirtyy kaupungille. Senaatti-kiinteistöt on myymässä Kirkonmaan ja Rankin saaria, jolloin alueellinen vesihuoltokin siirtyisi muuten ostajalle.

Vesijohtoverkosto on kuitenkin huonossa kunnossa ja kaupunki edellyttää, että mahdolliset vuodot korjataan ennen verkoston siirtymistä Kotkalle. Jatkossa kaupunki ei takaa vedentuloa saarille. Tilanne vaikuttaa myös Haapasaareen, sillä sinne tulee vesijohto Rankista.

– Vanhoja putkia tekohengitetään, minkä käyttäjät maksavat, sanoo Kotkan kuntatekniikan johtaja Hannele Tolonen.

Jos vesijohdot on kunnostettava perusteellisesti, neuvotellaan siitä saarten uusien omistajien kanssa. Kotka selvittää myös mahdollisuuksia saada vesijohtojen kunnostamiseen valtion tukea. Senaatti-kiinteistöjen tavoite on myydä Kirkonmaa ja Rankki vuoden loppuun mennessä.

Kotkan kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen kesäkuussa. Senaatti-kiinteistöt käsittelee sitä kesän jälkeen. Sopimuksen mukaan puolustushallinnon rakennuslaitos vastaa vesijohtoverkostosta lokakuun alkuun saakka, minkä jälkeen se siirtyisi kaupungille.

Kotkan saariston vesijohtoverkostossa on viime aikoina ollut kaksi putkirikkoa. Vesijohdot Haapasaareen ja Kirkonmaahan on suljettu vuotojen vuoksi.