Sähkölinjoja urakoidaan ilmasta maan alle

Etelä-Pohjanmaalla sähkökaapeliverkkoa siirretään Elenian verkossa tänä vuonna maan alle noin 150 kilometriä. Kaapelointia kohdistetaan alueille, joissa ilmenee muun muassa myrskyn ja lumikuorman aiheuttamia vikoja.

Suurjännitelinjat
Sähkömuuntaja tolpassa.
Risto Lasila / Yle

Sähköyhtiö Elenia jatkaa tänä kesänä sähköverkon ilmajohtojen siirtämistä maan alle. Työtä tehdään Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Hämeessä, Pirkanmaalla sekä Keski-Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla maakaapeloinnin urakkatyömaita on parhaillaan muun muassa Lapualla, Seinäjoella, Ähtärissä ja Lappajärvellä.

Sähkökaapeleita on siirretty maan alle Elenian verkossa jo vuodesta 2009 lähtien. Tällä hetkellä kaapeleista on maan alla jo 30 prosenttia ja tavoite on vuoteen 2028 mennessä 70 prosenttia. Maakaapeloitua verkkoa saadaan Etelä-Pohjanmaalla aikaan 100–200 kilometriä vuodessa.

– Kaiken kaikkiaan noin 100 miljoonaa euroa ovat verkkoinvestoinnit ja ne jakautuvat eri alueille. Etelä-Pohjanmaan osalta on sellainen 150 kilometriä kaapeliverkon rakentamista ja muuntamoita päälle kymmeniä, jopa lähes sata, kertoo projektivastaava Raimo Jussila Elenialta.

Kaapelointi kohdistetaan niille alueille, joissa ilmenee muun muassa myrskyn ja lumikuorman aiheuttamia vikoja.