Juho lähti, laulut jäivät elämään

Vaikea sairaus vei viime lokakuussa 31-vuotiaan muusikon Juho Koivuahon, tamperelaisen Plain Fade -yhtyeen kantavan voiman. Hän ehti vielä saattohoidossa kotona tehdä musiikillisen testamenttinsa. Valediction-albumin joukkorahoituksen voitosta puolet menee Meilahden sairaalalle.

Kotimaa
Juho Salmi istuu talon ulkorappusilla
Päivi Solja / Yle

Juho Koivuaho sairastui keväällä 2008 akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan. Häntä hoidettiin ensin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja myöhemmin Meilahden sairaalassa Helsingissä. Raskaiden hoitojen ja kantasolusiirtojen jälkeen mies palasi töihin sosiaalialalle ja keräsi ympärilleen Victims Of Ikuri-nimisen kokoonpanon.

– Juholla oli parikin pidempää jaksoa, joiden aikana hän eli aika lailla normaalia nuoren miehen elämää. Taustalla varmaan oli pelko uusiutumisriskistä, mutta hän pysyi silti positiivisena kaverina, kertoo miehen lapsuudenystävä ja bändikaveri Juho Salmi. Hän toimi myös Valedictionin äänittäjänä, tuottajana ja basistina.

Vakava sairaus puhkesi uudelleen alkuvuodesta 2013. Elokuun lopussa hoitokeinot olivat käyneet vähiin, ja Juho Koivuaho otti puheeksi musiikin tallentamisen.

Saattohoidon alettua kotona Juho sai kuitenkin kerättyä voimansa ja laittoi minulle viime syyskuun alussa tekstiviestin, että "aloitetaanpas äänitykset".

Juho Salmi

– Juholla oli muutamia kappaleita, joita hän ei ollut missään vaiheessa äänittänyt. Hän pyysi minulta laitteistoa lainaan äänitystä varten, ja tarjouduin samalla auttamaan häntä tarvittaessa.

– Kunto vaihteli ja välillä näytti siltä, ettemme pystyisi tekemään mitään. Saattohoidon alettua kotona Juho sai kuitenkin kerättyä voimansa ja laittoi minulle viime syyskuun alussa tekstiviestin, että "aloitetaanpas äänitykset".

– Lähdin seuraavana päivänä Helsinkiin, ja kuukausi olikin todella intensiivinen; olin paljon siellä yötä ja teimme hommia pienin tauoin. Juhon kunto kuitenkin heikkeni loppua kohden ja hän kuoli 3. lokakuuta 2013.

Mahtipontisen musiikin ystävä

Juho Koivuaho rakasti kaikenlaista musiikkia, mutta viimeiseksi jääneen sooloalbumin kahdeksalla kappaleella soivat aiempaa maanläheisemmät laulut.

– Plain Fade-homma oli mahtipontista ja maalailevaa, isoja kaaria ja aika paljon instrumentaalia. Nämä viimeiset kappaleet ovat ainakin minun näkemykseni mukaan paljon henkilökohtaisempia ja lyriikkavoittoisia.

– Vähän huvittavasti homma silti siinäkin paisui ja huomasi, että taustalla on sama tyyppi - ruvettiin äänittämään muun muassa harppuja ja päällekkäisiä urkuja. Juho oli mahtipontisen musiikin ystävä!

Valedictionilla musisoivat molempien Juhojen lisäksi Jussi Lehtinen, Olli Rahkonen, Jussi Matikainen, Liisa Honkanen ja Janne Martinkauppi. Misty Cowboy -kappaleella huuliharppua soittaa suomalainen rock-legenda Michael Monroe ja Kirkuk-kappaleella kitaraa teatteriohjaaja Sakari Hokkanen.

Vähän huvittavasti homma silti siinäkin paisui ja huomasi, että taustalla on sama tyyppi - ruvettiin äänittämään muun muassa harppuja ja päällekkäisiä urkuja.

Juho Salmi

Juho Koivuahon muistokirjoitukseksi jäänyt Victims Of Ikurin albumi julkaistaan viimeistään tämän vuoden lokakuussa. Sen julkaisuun kerätään heinäkuun ajan varoja Mesenaatti-sivuston kautta; keräystavoite on 15 000 euroa.

– Varoja on kertynyt jo sen verran, että Valediction julkaistaan. Joukkorahoituskampanjan voitosta puolet menee levyn tekijöille ja puolet Meilahden sairaalan hematologian osastoille 7 A ja 7 B, joilla Juhoa hoidettiin. Se on ikäänkuin hänen osuutensa levystä.