Hyppää sisältöön

Ministeriö varoittaa muoviputkista: Putkiremontin jälkeen pahanmakuista vettä

Ympäristöministeriön teettämässä selvityksessä kahden eri putkivalmistajan putkierät eivät täyttäneet muoviputkille asetettuja vaatimuksia.

Muoviset vesijohdot ovat aiheuttaneet haju- ja makuhaittoja talousveteen eri puolilla Suomea. Ympäristöministeriöön on tullut kuntien terveysviranomaisilta 10–20 ilmoitusta muovisten putkien aiheuttamasta poikkeavasta hajusta ja mausta.

Haju- ja makuhaittoja on havaittu uudisrakennuksissa ja vastikään putkiremontoiduissa rakennuksissa.

Ympäristöministeriö päätti toukokuun lopulla selvittää asiaa tarkemmin. Viime viikolla valmistuneessa selvityksessä kahden putkivalmistajan muovisista PEX-putkieristä (siirryt toiseen palveluun) löytyi putkia, jotka eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia.

Ympäristöministeriön ylijohtajan Helena Säterin mukaan tutkitut putkierät valittiin sattumanvaraisesti, joten on mahdollista, että viallisia putkia löytyy lisää.

Säterin mukaan näyttöä muoviputkien terveydellisestä vaarasta ei tällä hetkellä ole. Toisaalta kaikkien vedessä olevien aineiden vaikutusta ei tunneta.

Ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö teettävät yhdessä jatkoselvityksen, jossa muoviputkien haittojen laajuudesta ja syistä pyritään saamaan lisätietoa.

.
.