Vaganovan Balettiakatemian kolmas vierailu oli vähällä peruuntua – maailmankuulu tanssikoulu taas Mikkelissä

Vaganovan kesäkurssi on suomalaistanssijoille tilaisuus kurkistaa Vaganova-koulun opetukseen.

Yksi kansainvälisesti arvostetuimmista balettikouluista, venäläinen Vaganovan Balettiakatemia kouluttaa parasta aikaa tanssijoita Mikkelissä. Kolmatta kertaa Suomessa järjestettävä Vaganovan balettikurssi tarjoaa suomalaisille tanssijoille mahdollisuuden tutustua historiallisen, venäläisen balettikoulun tanssityyliin. Muun muassa maailman ykkösluokan balettiryhmä Mariinskin tanssijoista suurin osa on saanut oppinsa Vaganovassa, joten koulutusmetodeihin tutustuminen on suomalaistanssijoille kiinnostavaa.

Yksi tämän vuoden oppilaista on 12-vuotias vantaalainen Pinja Huhtimo. Hän on harrastanut balettia 3-vuotiaasta saakka. Vaganovan oppiin pääseminen oli Huhtimolle tärkeää.

– Se oli tosi iso juttu ja oli hienoa päästä tänne oppimaan. On hienoa päästä ottamaan mallia Vaganovan oppilaista, he ovat todella hyviä, Huhtimo sanoo.

– Tästä on tosi paljon apua, että oppii tätä tapaa, koska tämä on vähän erilainen tanssityyli. Tämä on tosi paljon tarkempaa ja hallitumpaa kuin suomalainen opetus.

Vaganovan oppilaiden lisäksi tanssijoita on tullut kurssille paikallisista tanssikouluista, pääkaupunkiseudulta, Seinäjoelta ja Yhdysvalloista. Oppilaita on 23. Sen on selvästi vähemmän kuin aiempina vuosina.

Kolmas Vaganovan balettikoulun vierailu tänä kesänä Mikkelissä uhkasikin jäädä pelkäksi haaveeksi. Savcorin yrittäjäpariskunta Savisalojen vetäydyttyä rahoittamasta balettikurssia vaikutti hetken siltä, ettei yhtä maailman arvostetuimmista balettioppilaitoksista saadakaan vierailulle Suomeen. Lopulta rahoitus järjestyi kuitenkin pääasiassa opetusministeriöstä.

Vaganovan kesäkurssi on harvinaisuus, sillä Vaganova on perinteisesti ollut hyvin suljettu oppilaitos. Kurssin Suomeen järjestänyt HP Holmström on itsekin aikoinaan valmistunut Vaganovasta.

– Koulutus on niin intensiivistä ja niin herkkää, ja se millä tavalla pedagogit ja professorit täällä opettavat, niin sitä ei voi oikein sanoin kuvata, se täytyy kokea itse, Holmström sanoo.

Hölmström haaveilee kasvattavansa kurssia nykyisestä tuntuvasti. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin esimerkiksi Kyyhkylän liikuntasalin lattia, joka on aivan liian kova tanssitähdille.

– Loukkaantumisia on jo ollut, Holmström harmittelee.

Mies kuitenkin vakuuttaa, että tapahtuma säilyy Mikkelissä tulevinakin vuosina. Yhteistyökuvioita Etelä-Savon Liikunnan kanssa on jo vireillä. Suunnitelmissa olisi saada myös muiden alojen tanssijoita Vaganovan oppiin. Rahoitus tulee olemaan kysymysmerkki ensi kesänäkin. Holmström on kuitenkin varma, että Vaganovan vierailu onnistuu.