1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helteessä työskentely voi viedä hengen

Kesähelteet ovat terveysriski ulkona työskenteleville. Työterveyslaitokselta muistutetaan, että helteellä työt tulisi rytmittää niin, ettei raskaimpia tehtäviä tehtäisi kuumimpaan aikaan päivästä. Nesteytyksestä ja suojaavasta vaatetuksesta huolehtiminen on sekä työnantajan että työntekijän vastuulla. Pahimmillaan kuumuus voi vaarantaa hengen.

Kotimaan uutiset
hautausmaatyöntekijä Anu Nauha on suojautunut hellettä vastaan.
Jari Laasanen/Yle

Heinäkuun alun helteet tulivat kuin tilauksesta lomalaisille. Nyt kelpaa etsiä viilentävää varjoa, auringon helliessä vuosilomasta nauttivaa työn raskaan raatajaa. Toisten lomaillessa moni puurtaa ulkotöissä niin sanotusti niska limassa ja olkapäät punoittaen. Ulkotöissä onkin hyvä muistaa pitää taukoa ja suojautua liialta paahteelta.

– Vakava lämpösairaus on pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen. Onneksi niitä tapahtuu Suomessa hyvin harvoin. Tietoisuus lämpösairauksista ja kuumatöistä on työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon yhteinen ponnistus, kertoo Työterveyslaitoksen ylilääkäri Harri Lindholm.

Malta pitää tauko ja juoda

Kuumalla ilmalla työskennellessä kannattaa muistaa tauottaa työ oikein.

– Ulkotöissä on tärkeää aikatauluttaa raskaammat työt niin, että ne eivät osuisi siihen kaikkein kuumimpaan aikaan päivästä. Valistunut työnantaja huolehtii alaisilleen mahdollisuuden tarvittavaan nesteytykseen ja taukojen pitämiseen, Harri Lindholm muistuttaa.

Maalaisjärki käteen ja lakki päähän

Porin Käppärän haustausmaalla hellepäiviin osataan varautua. Seurakunta on antanut väljän ohjeistuksen työasuista. Tärkein suojavaate ovat turvakengät, mutta hellepäivinä luotetaan työntekijöiden maalaisjärkeen.

– Jos olet tosi kauan helteessä niin kyllä päästä alkaa heittää, etenkin kun noustaan ylös haudalta nopeasti. Mitään käskyä työnantajalta ei kuumalta suojautumiseen ole. Ihan maalaisjärkeen luotetaan. Minulla on lippalakki aina satoi tai paistoi. Aurinkolasit yleensä aina aurinkoisina päivinä. Helteillä tietysti juomapullo myös mukana, kertoo hautausmaatyöntekijä Anu Nauha.