Aarteenetsintä on kärsivällisten puuhaa – tarina ikivanhasta kolikosta ja 200 pullonkorkista

Aarteenetsinnän harrastajia on Suomessa arviolta tuhansia. Yleensä metallinpaljastin hälyttää ruosteiseen pullonkorkkiin tai tölkinnipsuun, mutta joskus joukossa voi olla ihan oikeakin aarre.

ilmiöt
Mies ja metallinpaljastin
Joona Haarala / Yle

Arvo Talve haravoi maastoa metallinpaljastimella ja erilaiset piippaukset katkaisevat jatkuvasti kesäisen luonnon äänet.

Kun kuuluu kirkas ääni, ollaan lähellä löytää jotain kivaa.

Arvo Talve

– Jos siellä on ruosteista rautaa, kuuluu erilainen ääni. Kun kuuluu kirkas ääni, ollaan lähellä löytää jotain kivaa, Talve sanoo.

Arvo Talve on aloitteleva aarteenetsijä.

Aarteenetsijöitä on Suomessa arviolta tuhansia. Aarre maan alla -foorumilla (siirryt toiseen palveluun) käyttäjiä on vajaat kolme tuhatta. Foorumilla aarteenetsinnän harrastajat jakavat kuvia, kertovat parhaista löydöistään ja suunnittelevat tapahtumia. Jos joku löytää esineen, eikä tiedä, mikä se on, saa foorumilta usein ratkaisun.

Sain tänään puhelun Museovirastolta, koskien kattilaa, jonka löysin v. 2012. Kattila/pata on ajoitettu usean asiantuntijan toimesta rautakauden ristiretki-ajalle. Tällaiset esineet ovat kuulemma hyvin harvinaisia löytöjä. - Leijona

Pinpointer osoittaa tarkan paikan

Kolikko maan sisällä
Metallinpaljastin hälytti kolikon kohdalla Turun Pääskyvuoressa.Arvo Talveen kotialbumi

Talve kävelee eteenpäin ja heiluttelee metallinpaljastinta. Kun laite antaa suurpiirteisen tuloksen, voi tarkempaa paikkaa selvittää pinpointterin avulla. Pinpointer on esine, jota järjestyksenvalvojat käyttävät etsiessään piilotettuja veitsiä ja muita metalliaseita ihmisten hihoista.

– Pinssin lukonkin löytää helposti rantahiekasta. Tai korvakorun taustakappaleen, Talve sanoo.

Nyt sekä metallinpaljastin että pinpointer piippaavat, mutta maasto on sen verran kivikkoista, ettei Talve vaivaudu kaivamaan. Matka jatkuu.

Löysin alkusyksystä vaimon veljen kanssa Ikaalisista Kyrösjärven saaresta kullatun hopeasormuksen, jonka toimitin erinäisten vaiheiden kautta Museovirastolle. -- "Löytämänne sormus on tyypiltään 1500-luvun alkupuolen sormus. Vastaavia on Suomesta joitakin kymmeniä. --" - Tri Tuonela

Polunvarresta voi löytyä mitä tahansa

Metallinpaljastin päästää piippauksen. Viiden sentin syvyydessä on metallia.

Ihmiset tiputtelevat mitä kummallisempia esineitä, mutta enemmän täältä roskaa löytyy kuin rahaa.

Arvo Talve

– Mulla on vahva veikkaus, että se on pullonkorkki, Talve arvelee. Hän kaivaa maata lapiolla.

– Kato, se oli pullonkorkki. Tosi ruosteinen.

Kärsivällinen aarteenetsinnässä saa olla, sillä vain harvoin metallinpaljastimella löytää oikean aarteen.

– Polunvarresta voi löytää mitä tahansa. Ihmiset tiputtelevat mitä kummallisempia esineitä, mutta enemmän täältä roskaa löytyy kuin rahaa. Kyllä noi tölkkinipsut ja röökiaskin foliot ovat ne yleisimmät löydöt, Talve kertoo.

– Kahtasataa pullonkorkkia kohden sä nostat yhden kolikon.

Hihnanjakaja löytyi pellon ja joen väliseltä suojavyöhykkeeltä. -- "Kuvien perusteella arvelen, että olet mahdollisesti löytänyt viikinkiaikaisen (800-1050 jKr.) nahkavyön osan eli nk. hihnanjakajan. Nämä ovat olleet miehen vyössä osina, joissa on voinut olla kiinnityshelojen avulla kiinnitettyjä vyön lisähihnoja. --" - Winsku

Kymmenen penniä vuodelta 1866

Kolikko
Puhdistettunakin vuoden 1866 kymmenpenninen on niin huonokuntoinen, että sen arvioitu arvo on vain muutamia euroja. Arvo Talveen kotialbumi

Samoista maisemista Talve kuitenkin löysi pari viikkoa sitten kymmenen pennin kolikon vuodelta 1866. Kolikko oli sen verran huonokuntoinen, että Talve arvelee sen arvon olevan alle kymmenen euroa.

Talveen käyttämä metallinpaljastin on arvokkaampi malli ja maksoi noin 700 euroa. Sen hinnan kattamiseen saa löytää monta kolikkoa.

– Mutta jos joku löytää kuparimarkan vuodelta 1949, niin sen arvo on noin 15 000 euroa, jos se on hyväkuntoinen.

Tänään Talve on jo ollut tutkimassa Ruisrockin jälkiä Ruissalossa. Sieltä saaliina oli kahdeksan euroa kolikkoina.

– Sain pullakahvit kotimatkalla.

Lainaukset Aarre maan alla -foorumin Parhaat löydöt -alueelta