1. yle.fi
  2. Uutiset

Työneuvosto: Kapinoivat thaipoimijat eivät olleet työsuhteessa

Sotkamolaisen Ber-Exin thaimaalaiset luonnonmarjojen poimijat eivät olleet työsuhteessa yhtiöön. Työneuvoston yksimielisen lausunnon mukaan työsuhteen tunnusmerkit eivät täyttyneet. SAK pyysi lausuntoa siitä, olisiko työskentelyn lopettaneisiin thaipoimijoihin sovellettava vuosilomalakia.

marjanpoiminta
Marjanpoiminta, Saarijärvi thaipoimijat
Tunteet kävivät välillä kuumina Saarijävellä thaipoimijoiden leirillä, jonne saapui myös Ber-Ex-yhtiön edustaja.Jori Asikainen / Yle

Sotkamolaisen Ber-Exin thaimaalaiset luonnonmarjojen poimijat eivät olleet työsuhteessa yhtiöön, lausuu valtioneuvoston työneuvosto.

SAK haki työneuvostolta lausuntoa siitä, olisiko vuosilomalakia sovellettava niihin Ber-Exin thaipoimijoihin, jotka keskeyttivät poiminnan viime syksynä.

Työneuvosto toteaa, että asiassa saatu näyttö on epätäydellinen, mutta työsuhteelta vaadittava tunnusmerkistö ei täyttynyt. Siksi vuosilomalakikaan ei sovelleta.

Käytännössä työneuvosto uudisti aikaisemman kantansa. Asia otettiin nyt käsittelyyn, koska käsittelypyyntö oli aiempaa, vuonna 2010 tehdyn päätöksen perusteena ollutta pyyntöä yksityiskohtaisempi.

Eläköityvä toimitusjohtaja on tyytyväinen

Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa on tyytyväinen työneuvoston tuoreeseen päätökseen.

– Helpottava ja hyvä uutinen. Hyvä, että järki on voittanut asiassa, koska tuo vaatimus, jota he ajoivat, ei ole mahdollista kokonaisuus huomioon ottaen.

Mikäli lausunnossa olisi käännytty esittäjien kannalla, olisi koko marja-ala Suomessa vaikeutunut ja mahdollisesti loppunut, sanoo Jansa.

– Ala on globaali, eikä kestä kymmenien prosenttien kustannusnousua kilpailijoihin verrattuna. Käytännössä, jos marjanpoiminta olisi jäänyt suomalaisten varaan, ei tehtaat ja laitokset pyörisi. Lisäksi MTK:n vaatimus marjojen kaupallisen poiminnan kantohinnasta olisi saanut lisää puhtia, sanoo Jansa.

Jansa on itse vetäytymässä eläkkeelle, mutta pitää päätöstä alalle merkittävänä.

– Työministeri Lauri Ihalainen sanoi eräässä työryhmäpalaverissa, että tämä työneuvoston päätös on hyvin merkittävä. Hyvä, että pitkän taistelun jälkeen on saatu asia oikealle raiteelle. Olen itse jäämässä alalta sivuun, mutta pitäähän elämän jatkua ja marjat saada jatkossakin metsästä pois.

Lue seuraavaksi