Tietoturvallisuudessa riittää oppimista

Sekä yksityisillä ihmisillä että yrityksillä on edelleen oppimista tietoturvallisuudesta. Tyypillisiä kompastuskiviä ovat huolimattomuus ja väärät uskomukset. Arjen kyberturvallisuutta pohditaan tänään Jyväskylässä järjestettävässä seminaarissa.

tietoturva
Henkilö kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä. Tietokoneen hiiri kuvan etualalla.
Yle

Kyberturvallisuus on monen tekijän summa, eikä kaikista osasista osata vielä huolehtia riittävästi. Tätä mieltä on ilmailu- ja puolustusalaan erikoistuneessa Airbus Defence and Space -yhtiössä aluejohtajana työskentelevä Vesa Arkko. Monessa yrityksessä esimerkiksi huolehditaan suojausohjelmista, mutta laiminlyödään käyttäjien koulutus.

– Tekninen tietoturva on jatkuvaa kilpajuoksua, minkä takia tämmöinen käyttäjän kurinalainen ja huolellinen toiminta on aina se tärkein asia eli että ei päättömästi klikkailla kaikkia sähköpostissa tulleita linkkejä tai anneta huolimattomasti tärkeitä tietoja, Arkko toteaa.

Yhdellä laitteella hoidetaan ne asiat, mitkä halutaan pitää salassa. Toisella surffaillaan ja klikkaillaan läpi vihamieliset linkit.

Vesa Arkko

Tyypillinen virhe on luottaa pitkän aikaa johonkin tiettyyn ohjelmistoon tai laitteeseen.

– Eletään siinä uskossa, että joku tietty käyttöjärjestelmä tai laitetyyppi on turvallinen, mutta tilanne vaihtuu nopeasti. Rikolliset käyttävät niitä laitteita ja alustoja, jotka ovat laajasti käytössä ja opettelevat tunkeutumaan niihin, Vesa Arkko toteaa.

Tietoturvan laiminlyönti tuo mukanaan monia ongelmia. Esimerkiksi luottokorttitietojen väärinkäyttö voi johtaa paitsi mittaviin laskuihin myös luottotietojen menettämiseen. Samoin voi käydä identiteettivarkauden kohdalla. Arkolla onkin kolme ohjetta jokaiselle verkossa liikkujalle: pidä suojausjärjestelmät ajantasalla, ole varovainen ja varaudu uhkiin jo ennalta.

– Yksi hyvä vinkki niin yrityksille kuin kotitalouksille on, että jos tietokoneita on useampia, niin yksi kone rauhoitettaisiin nettisurffailulta. Eli yhdellä laitteella hoidetaan ne asiat, mitkä halutaan pitää salassa, kuten pankkiasiat tai verkko-ostokset. Toisella laitteella sitten surffaillaan ja klikkaillaan läpi vihamieliset linkit, jos semmoisia jostain syystä klikkailee, Arkko tiivistää.

Arjen kyberturvallisuus -seminaari Jyväskylässä, kaikille avoin tilaisuus alkaa Lounaispuistossa kello 16.