1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallinto-oikeus kumosi merimetsojen metsästysluvat

Viime syksynä Pohjanmaan rannikolla aloitettu merimetsojen metsästys päättyi lyhyeen, kun ELY-keskuksen myöntämistä metsästysluvista tehdyt kantelut keskeyttivät metsästyksen. Hallinto-oikeus on nyt antanut asiassa päätöksen, joka kumoaa myönnetyt metsästysluvat.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämät merimetsojen metsästysluvat ja palauttanut ne uudelleen käsittelyyn. ELY-keskus oli myöntänyt luvat Kristiinankaupungin ja Oravaisten-Monån alueille.

Kristiinankaupungin rannikkoalueille lupa oli myönnetty 200-300 merimetson ja Oravaisten-Monån alueella 100 merimetson metsästämiseen. Päätöksistä valittivat Suupohjan lintutieteellinen yhdistys sekä Keski-Pohjanmaan lintutieteellinen yhidtys.

Hallinto-oikeuden mukaan merimetson kalavesille aiheuttaman vahingon on oltava vakava, että metsästyslupa voidaan myöntää. Hallinto-oikeus katsoo, että nyt tehdyissä metsästyshakemuksissa oleva yleisluonteinen selvitys ei ole riittävä osoittamaan merimetsojen kalastukselle ja kalakannoille aiheuttamaa vakavaa vahinkoa kyseessä olevalla alueella.

Mikäli metsästylupien hakijat eli alueilla toimivat kalastajat haluavat edelleen merimetsojen hävittämistä, niiden tulee palauttaa asia uudelleen ELY-keskuksen käsiteltäväksi.