Yle tapasi Snowdenin asianajajan: Vaatii EU-mailta suojaa tietovuotajalle

Yhdysvaltain vakoilun laajuuden paljastanut tietovuotaja Edward Snowden etsii yhä turvapaikkaa itselleen, lähes vuosi ensimmäisten paljastusten jälkeen. Snowdenin asianajaja Wolfgang Kaleck hämmästelee EU-maiden nuivaa suhtautumista. Ylen kirjeenvaihtaja Tytti Sulander tapasi Snowdenin asianajajan Berliinissä.

Ulkomaat
Edward Snowden puhui videokonferenssissa EU parlamentin jäsenille tietoavuotajien suojelusta Strasbourgissa  26. kesäkuuta 2014.
Edward Snowden puhui videokonferenssissa EU parlamentin jäsenille tietoavuotajien suojelusta Strasbourgissa 26. kesäkuuta 2014.Frederick Florin / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n entinen työntekijä, nykyinen tietovuotaja Edward Snowden asuu yhä Moskovassa, jonne hän pakeni vuosi sitten ensimmäisten NSA-paljastustensa jälkeen.

Koko maailmaa ravisuttanut vakoilu- ja urkintaskandaali muutti käsitystämme modernista maailmasta, ja tapausten tutkinta on yhä kesken useissa maissa – myös Saksassa. Snowdenia Euroopan tutkinnoissa puolustaa nelihenkinen ihmisoikeusjuristien tiimi, jonka edustaja Berliinissä on asianajaja ja ihmisoikeusaktivisti Wolfgang Kaleck.

Kaleckin mielestä Länsi-Euroopassa olisi jo aika ymmärtää, miten paljon valtiot ovat hyötyneet Snowdenin vuotamista paljastuksista.

– Toivomme, että ensi vuonna EU-maiden rooli olisi jo toinen. Snowdenin paljastuksista on hyödytty ja hänelle tulisi tarjota se suoja ja kunnioitus, mitä hän ansaitsee, asianajaja Kaleck sanoo.

Samalla hän uskoo, että asenteet ovat jo hiljakseen muuttumassa, ja tutkintojen edetessä niin Saksa kuin muutkin EU-maat ottavat toisenlaista roolia. Saksassa aloitti työnsä runsas viikko sitten parlamentaarinen tutkintakomitea, joka setvii Snowdenin vuotojen perusteella esiin tulleita laajoja urkintatapauksia.

Snowden etsii yhä turvapaikkaa

Snowdenin asianajaja Wolfgang Kaleck sanoo, ettei ole lainkaan yksinkertaista määritellä, missä tietovuotaja voisi jatkossa asua. Yhdysvaltain hallinto haluaa edelleen kiivaasti Snowdenin oikeuteen vastaamaan teoistaan.

Snowdenin paljastuksista on hyödytty ja hänelle tulisi tarjota se suoja ja kunnioitus, mitä hän ansaitsee.

Wolfgang Kaleck

– Snowdenia etsitään ja hänet halutaan Yhdysvaltoihin. Kyse ei ole siitä, missä hän haluaisi asua, vaan missä hän voi jatkossa asua, Kaleck huomauttaa.

Snowdenilla on oikeus olla Venäjällä vain kuluvan heinäkuun loppuun asti. Lakimiestiimin käsitys on, että oleskeluoikeutta kuitenkin jatketaan.

Silti Venäjä ei ole Snowdenin toiveosoite, Kaleck sanoo. Snowden onkin hakenut turvapaikkaa jo useista eri valtioista – kuten Brasiliasta – mutta toistaiseksi joutunut pysymään Venäjällä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä että hän on ainakin kesän vielä Venäjällä, Kaleck sanoo.

Saksassa urkintaskandaali vain paisuu

NSA-tutkinnan myötä Saksassa tuli viime viikolla julki uusin paljastus, kun Saksan oman tiedustelupalvelun BND:n työntekijä osoittautui kaksoisagentiksi. Hän ehti välittää vuosien ajan tietoja suoraan BND:stä Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle.

Kolmikymppinen saksalaismies on tällä hetkellä pidätettynä.

Snowdenin asianajajaa ei tieto enää yllätä.

– Anteeksi vain, onko kenellekään enää yllätys, että Yhdysvaltain tiedustelu on erittäin aktiivinen Saksassa, Kaleck hymähtää.

Tunnetuin vakoilun kohteeksi joutunut saksalainen kun on liittokansleri Angela Merkel, jonka kännykkää Yhdysvallat salakuunteli vuosia.