1. yle.fi
  2. Uutiset

Sveitsissä sävellyskilpailu uudeksi kansallislauluksi – nykyinen "sääennusteen ja virren sekoitus"

Nykyinen kansallislaulu on ollut Sveitsin kansallislaulu vasta vuodesta 1981. Psalmi ei ole erityisen suosittu, ja vain harvat sveitsiläiset osaavat edes sen sanoja.

Ulkomaat

Yli 200 lauluntekijää on osallistunut uuden kansallislaulun sävellyskilpailuun Sveitsissä. Kilpailun järjestäjät haluavat syrjäyttää Sveitsin nykyisen kansallislaulun Schweizerpsalmin.

Arvostelijoiden mukaan nykyinen kansallislaulu kuulostaa lähinnä "sääennusteen ja virren sekoitukselta". Psalmin sanoissa viitataan tuon tuosta Alppien maisemiin ja niiden säätilaan sekä Jumalaan.

Psalmi on ollut Sveitsin kansallislaulu vasta vuodesta 1981. Tuolloinen kansallislaulu Rufst du, mein Vaterland päätettiin korvata, koska sen melodia on sama kuin Ison-Britannian kansallislaulun _God Save the Queen_in.

"Sveitsin yleisen hyvän järjestön" johtaja Lukas Niederberger sanoo, että kilpailuun tuli kaikkiaan 215 ehdotusta. Niistä valtaosa eli 129 oli kirjoitettu saksaksi, mikä on Sveitsin valtakieli, ja 69 ranskaksi, joka on toiseksi puhutuin Sveitsin neljästä virallisesta kielestä. Italiaksi kilpakappaleita oli seitsemän ja kymmenen oli neljännellä kielellä eli retoromaanilla.

Tuomaristo, joka koostuu poliitikoista, muusikoista, toimittajista sekä jodlausseurojen, kuorojen ja urheiluseurojen jäsenistä, valitsee kilpailuehdotuksista kymmenen parasta. Sen jälkeen ne julkaistaan netissä, jolloin yleisö voi valita kolme suosikkiaan. Ensi vuoden syyskuussa yleisö valitsee suorassa televisioäänestyksessä parhaimman.

Sen jälkeen Sveitsissä saatetaan järjestää kansanäänestys kansallislaulun vaihtamisesta.

Schweizerpsalmin on säveltänyt sistersiläismunkki Alberich Zwyssig vuonna 1841. Sanat ovat Leonhard Widmerin saksankielisestä runosta, mutta se on käännetty kaikille virallisille kielille. Laulun sanat muistavat kuitenkin vain harvat sveitsiläiset, joten lunttilappuja tarvitaan usein virallisissa tilaisuuksissakin.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi