Yhdysvallat varoittaa Afganistania mahdollisen vallankaappauksen seurauksista

Tuhansien äänestyspaikkojen vaalivilppiepäilykset tutkitaan ennen virallisen vaalituloksen antamista.

Ulkomaat
Ashraf Ghani Ahmadzai
Ashraf Ghani Ahmadzai.Wakil Kohsar / AFP / Lehtikuva

Afganistanin saama talousapu on vaarassa, jos siellä yritetään vallankaappausta, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry. Afganistanissa kiistellään presidentinvaalin tuloksesta ja siellä on ilmennyt aikeita perustaa maahan rinnakkainen hallitus.

Alustava vaalitulos julkaistiin eilen maanantaina. Viranomaiset nimesivät toisen kierroksen voittajaksi entisen valtiovarainministeri Ashraf Ghani Ahmadzain. Hän on työskennellyt myös Maailmanpankissa ekonomistina. Alustavien tulosten mukaan toiseksi jäänyt entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah ei tunnusta tulosta.

Virallinen vaalitulos on määrä julkistaa myöhemmin heinäkuussa. Sitä ennen tarkistetaan vilppiepäilykset. Vaalilautakunta on saanut tietoonsa vaalivilppitapauksia, joissa osassa mukana on ollut viranomaisia. Äänestyspaikkoja oli kaikkiaan 23 000. Niistä ainakin 7 000 tarkistetaan epäilyksien vuoksi. Abdullah on vaatinut, että 11 000 äänestyspaikan toimet tutkitaan.

Ghania kannattivat etenkin paštut maan etelä- ja itäosissa. Abdullahin kannattajista suuri osa on Afganistanin pohjoisosien asukkaita. Maa jakautui etelään ja pohjoiseen sisällisodassa vuosina 1992–1996. Esimerkiksi YK on varoittanut, että jännitteet voivat kiristyä jälleen heimojen väliseksi väkivallaksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP