Perheyrittäjien Vanhanen lyttäsi täysin veroprofessorin mielipiteet

Perheyrittäjien toimitusjohtaja Matti Vanhanen ja Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas ovat täysin eri mieltä perintöveron poistamisesta tai muuttamisesta.

Ylen aamu
Kuvassa vasemmalla istuva kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) ja kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) ja keskustelivat perintöverotuksesta ja sen mahdollisesta muuttamisesta.
Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) ja kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) keskustelivat Aamu-tv:ssä perintöverotuksesta ja sen mahdollisesta muuttamisesta.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen pitää veroprofessori Heikki Niskakankaan perintöveropuheita suorana loukkauksena perheyrittäjiä kohtaan.

– Ei voisi pahemmalla tavalla perheyrittäjiä ivata. Toivon todella, ettei Aalto-yliopistossa tulevia verovirkamiehiä kouluteta tällä asenteella, Vanhanen lausui Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Vanhasen mukaan asenne, jonka mukaan heidät koetaan toisten kustannuksella eläviksi, on täysin väärä.

– Sitä en kerta kaikkiaan voi hyväksyä.

Professori Heikki Niskakangas totesi maanantaina Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, että perintöveron poistaminen johtaisi ns. Downton Abbey -yhteiskuntaan, jossa varakkain prosentti vaurastuisi selvästi muita nopeammin.

Niskakankaan mukaan perintö- ja lahjaveron poistaminen olisi täysin vastuutonta. Samalla hän muistuttaa, että Perheyritysten liitto on tässä asiassa veropolitiikan häirikkö, joka ajaa suurehkojen perheyritysten omistajien etuja.

Perintö- ja lahjavero tuottavat valtiolle viime vuonna noin 650 miljoonaa euroa. Professori Niskakangas laskee, että veron tuotto nousee jopa miljardiin euroon, kun suurten ikäluokkien omaisuus siirtyy seuraavalla sukupolvelle.