1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Anssi Kasitonni: "Haluaisin tehdä yhden täydellisen taideteoksen"

Vuonna 2011 Ars Fennica -palkinnon saanut taiteilija Anssi Kasitonni tavoittelee täydellisyyttä. "Aina kun löytää vikoja omista töistä, tulee yritettyä parempaa ja parempaa", aamu-tv:ssä vieraillut taiteilija sanoo.

Vuonna 2011 Ars Fennican voittanut kuvanveistäjä sanoo taitelijaelämän olevan usein aivan tavallista kahdeksasta neljään puurtamista. Kasitonnin tavoitteena on tehdä yksi teos, johon hän itse voisi olla täysin tyytyväinen.
Vuonna 2011 Ars Fennican voittanut kuvanveistäjä sanoo taitelijaelämän olevan usein aivan tavallista kahdeksasta neljään puurtamista.

Taitelija Anssi Kasitonnia ei ainakaan voi syyttää omakehusta. Vuonna 2011 Ars Fennica -palkinnolla palkittu taiteilija haaveilee tekevänsä joskus yhden täydellisen taideteoksen.

– Se on sellaista täydellisyyden metsästämistä. Olen juuri sopivan ankara itseäni kohtaan. Aina kun löytää vikoja omista töistä, tulee yritettyä parempaa ja parempaa. Hyvään pyritään, mutta aika surkeaa tuppaa tulemaan. No kyllä sitä välillä tulee ihan hyviäkin töitä tehtyä, aamu-tv:ssä vieraillut Anssi Kasitonni sanoo.

Parasta on, kun asiat loksahtavat kohdalleen.

– Silloin kun homma toimii, se on mukava tunne. Ei teoksesta tarvitse välttämättä edes muiden tykätä, jos se tuntuu itsestä hyvältä.

Vaikka kyllä Anssi Kasitonni arvostaa myös yleisön mielipidettä.

– Julkisten taideteosten tekeminen on hienoa. Siitä tulee sellainen olo, että minuun luotetaan, Anssi Kasitonni sanoo.

Anssi Kasitonnin pronssiveistos _Suomen tuntemattomin runoilija _paljastettiin tammikuussa Joensuussa.

"Metodini ovat amatöörimaiset"

Anssi Kasitonni ei usko ajatukseen mystisestä taiteilijasta.

– En pyri mystiikkaan. Teokseni eivät ole kovin vaikeatajuisia.

Sen sijaan taiteen tekeminen saattaa taiteilijan mukaan välillä näyttää hyvinkin mystiseltä.

– Metodini ovat aika amatöörimaisia. Se on sellaista kokeilua. Vaikka vaimonikin on taiteilija, hänkin ihmettelee välillä työskentelyäni, Anssi Kasitonni sanoo.

Anssi Kasitonni käsittelee teoksissaan paljon populaarikulttuuria.

– Kun populaarikulttuuri iski minuun, televisiossa oli kaksi tai kolme kanavaa. 1980- ja 1990-lukujen populaarikulttuuri vaikutti minuun vahvasti. Teosteni kautta haluan pohtia sitä, miksi se vaikutti niin voimakkaasti.

Nykypäivän populaarikulttuuri ei tee taiteilijaan samanlaista vaikutusta.

– Fanipoikaa ei meikäläisestä saa enää. Onko se sitten kyynistymistä vai muuta, en tiedä.