Isaf-sotilaita ja afgaanisiviilejä kuollut itsemurhaiskussa

Kuolleita lienee yhteensä ainakin 16. Afganistanin poliittinen tilanne on jännittynyt, sillä eilen julkaistiin alustavat presidentinvaalitulokset.

Ulkomaat

Ainakin neljä Isaf-joukkojen tšekkiläistä sotilasta, kymmenen siviiliä ja kaksi poliisia on saanut surmansa itsemurhaiskussa Afganistanissa. Aiemmin kerrottiin, että Yhdysvaltain johtamien kansainvälisten joukkojen sotilaista kuusi olisi kuollut.

Reutersin mukaan kyseessä on vakavin hyökkäys Afganistanissa olevia ulkomaisia joukkoja vastaan tänä vuonna.

Isku tehtiin Bagramissa Parvanin alueella pääkaupungin Kabulin pohjoispuolella. Afgaanit ja kansainväliset joukot olivat menneet yhdessä tutkimaan aiempaa raketti-iskua. Joukkojen saavuttua paikalle, itsemurhaiskun tekijä laukaisi räjähteet. Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa Taliban-kapinallisilta tekstiviestin, jossa nämä kertovat olleensa iskun taustalla.

Suurin osa Isaf-joukoista valmistautuu parhaillaan lähtemään Afganistanista. Ulkomaalaisia sotilaita on Afganistanissa edelleen 50 000. Vastuuta maan turvallisuudesta on siirretty vähitellen paikallisille joukoille. Suurimmillaan ulkomaalaissotilaiden määrä oli 150 000.

Itsemurhaisku tehtiin herkässä poliittisessa tilanteessa: Afganistanissa julkaistiin eilen alustava presidentinvaalitulos. Esimerkiksi YK on varoittanut, että tuloksesta kiistely voi johtaa väkivaltaisuuksiin.

Jos uusi presidentti allekirjoittaa turvallisuussopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, maahan on määrä jäädä 10 000 yhdysvaltalaissotilasta vielä ensi vuodeksi. Muiden ulkomaalaisjoukkojen on määrä poistua maasta tänä vuonna.

Lähteet: Reuters, AFP