Asiantuntija Ukrainan kriisistä: Donetskin valloittaminen separatisteilta on vaikeaa

Olli Teirilän mukaan Ukrainan armeijan koulutustaso on edelleen suhteellisen heikko, vaikka se on viime päivinä pystynyt valloittamaan nopeasti kaupunkeja kapinallisilta.

Aamu-tv
Ukrainan kartta, johon merkitty Kiova, Luhansk sekä Donetsk.
Ukrainan armeija on viime päivinä saanut haltuunsa useita separatistien miehittämiä kaupunkeja. Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, onko Itä-Ukrainan irtautuminen muusta Ukrainasta vielä mahdollista.

Ukrainan armeijalla on edessään vaikea taistelu Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemasta Donetskin suurkaupungista, arvioi kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

– Se on kokonsa puolesta huomattavasti vaikeampi pala kuin viime päivien valloitukset ovat olleet. Vaikka Ukrainan armeija on parantanut toimiaan ja voittoja on tullut, sen keskimääräinen koulutustaso on edelleen niin heikko, että Donetsk on hyvin vaikea pala sille, Teirilä sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Armeija on viime päivien aikana edennyt nopeasti Itä-Ukrainassa. Tärkeä separatistien tukikohta Slovjansk vallattiin lauantaina, ja lisäksi hallitus on ottanut haltuunsa pienempiä kaupunkeja.

Hallitus on ilmoittanut, että se aikoo piirittää Donetskin ja Luhanskin kaupungit, joihin separatistit ovat vetäytyneet. Donetskissa on noin miljoona asukasta ja Luhanskissa vajaat puoli miljoonaa, mutta siviilejä on paennut kaupungeista.

Teirilän mukaan vaikuttaa siltä, että separatistit ovat arvioineet, etteivät he välttämättä enää saa Venäjältä tukea.

– Jos he olisivat jääneet taistelemaan Slovjanskiin tai näihin pienempiin kaupunkeihin Ukrainan asevoimia vastaan, he olisivat voineet riskeerata tappion. He ovat valinneet tällaisen ratkaisun, että pyrkivät keskittämään voimansa näihin isompiin kaupunkeihin.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, että Ukrainan hallituksen eteneminen ei vielä merkitse kriisin käännekohtaa, mutta "suunta alkaa olla näkyvissä".

Hänen mielestään tämänhetkisen tiedon perusteella näyttää siltä, että separatisteille ei ole tulossa tukea Venäjältä.

– Paljon riippuu siitä, mitä Donetskissa tapahtuu. Jos piiritys pitkittyy ja tulee paljon uhreja, tilanne saattaa muuttua, Kivinen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Teirilän mukaan symbolinen avun ele Venäjältä antaisi uutta pontta kapinallisille.

– Mutta Venäjäkin tietysti pragmaattisella tavalla tarkastelee, mikä on heidän kannaltaan paras ratkaisu. Heidän pitää ylläpitää neuvottelujen mahdollisuutta myös Kiovan hallituksen suuntaan.