Automaatti hoitamaan lisää rajatarkastuksia Helsingissä

Rajatarkastusautomaattien kokeilulla valmistaudutaan Euroopan unionin laajuisten järjestelmien käyttöönottoon.

Kotimaa
Matkustajia passin- ja viisumintarkastuksessa Länsiterminaalissa Helsingissä 8. heinäkuuta 2014.
Matkustajia passin- ja viisumintarkastuksessa Länsiterminaalissa Helsingissä 8. heinäkuuta 2014. Rajatarkastusautomaatti tarkastaa ensin passin ja viisumin, sitten portilla tapahtuu automaattinen somenjälki- ja kasvontunnistus. Lopuksi rajatarkastaja puhuttaa matkustajaa ja leimaa passin. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Länsiterminaalissa Helsingin Satamassa otetaan ensimmäisenä maailmassa koekäyttöön rajatarkastusautomaatti viisumivelvollisten matkustajien rajatarkastuksiin.

Ensimmäisenä laitetta saavat käyttää venäläiset risteilymatkustajat.

Länsiterminaalin laitteet ovat kaksisuuntaisia, joten niitä voi käyttää saapuvien ja lähtevien matkustajien tarkastamiseen.

Käytännössä automaatti lukee ensin matkustajan passin ja sitten viisumin ja lopulta tarkistaa kasvokuvan ja sormenjäljet. Rajatarkastajan tehtäväksi jää matkustajan puhuttaminen ja passin leimaus.

EU-rahoitusta saanut kokeilu kestää viisi kuukautta.

Tarkastusautomaattia on käytetty Länsiterminaalissa jo vuodesta 2012, mutta sitä ovat voineet käyttää vain EU:n ja Euroopan talousalueen ja Sveitsin kansalaiset. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on ollut jo vuodesta 2008 käytössä tarkastusautomaatteja.

Automaatteja kokeillaan ja testataan, jotta Euroopan unionin laajuiset järjestelmät rajojen ylittämisen helpottamiseksi voitaisiin ottaa käyttöön.