Museovirasto haluaa yli-innokkaat muinaisharrastajat ruotuun

Museovirasto on huolestunut kaiken aikaa yleistyvästä metallinilmaisimien käytöstä. Suuri osa muinaishistorian harrastajista ja jälkien etsijöistä on vastuullista väkeä, mutta joukkoon mahtuu sekä epärehellisiä että yli-innokkaita. Yksi ammattiväen huolen aihe on luvaton muinaisesineiden kauppa.

kulttuuri
Eeva-Liisa Schulz Museovirastosta tarkastuskäynnillä Hakoisten Linnavuorella
Timo Leponiemi / Yle

Museovirastolla on innokkaisiin historian harrastajiin ristiriitainen suhde. Toisaalta viraston väen ja määrärahojen niukkuuden takia harrastajat näyttävät tekevän solkenaan löytöjä, kun puolestaan ammattiarkeologeilta ei riitä aikaa maastoon. Toisaalta harrastajien jatkuvat löydöt työllistävät ammattiväkeä yli voimavarojen muiden töiden kustannuksella.

Vaikka metallinilmaisimilla on tehty viime aikoina merkittäviä löytöjä, kuten Hämeessä mm. Janakkalan miekkamieheksi kutsuttu muinaishauta ja Hangastenmäen linnavuorikäytöstä kertovat löydöt, Museovirasto huolestui yleistyneestä harrastuksesta ja metallinilmaisimien käytön helppoudesta. He joutuivat miettimään miten reagoida asiaan. Museovirasto valitsi pehmeän tavan eli tiedottamisen.

Museovirasto kertaa pelisäännöt

Tapana oli Museoviraston lakimiehen Matleena Haapalan blogi viraston sivuilla ja tiedotteiden lähettäminen. Se vetoaa historianharrastajiin ja tiivistää muistettavat asiat muutamaan sääntöön:

  • Kun olet itse tai kaverisi on löytänyt muinaisesineen, pane piippari pois päältä ja ota yhteys Museoviraston tai maakuntamuseoon.
  • Älä osta muinaisesinettä, ellet tiedä että se on myyjän laillisessa omistuksessa. Varo myös väärennöksiä.
  • Älä osta ulkomaista muinaisesinettä, ellet tiedä että se on luvallisesti hankittu ja viety alkuperämaasta.

Muinaismuistolaki suojaa muinaisjäännösalueet

Muinaismuistolaki rauhoittaa kiinteät muinaisjäännökset ilman eri päätöstäkin. Se tarkoittaa, että siellä ei saa kaivaa mitään ilman Museoviraston lupaa. Rauhoitus on voimassa kohdetta laajemmallakin alueella, sen todellisella laajuusalueella kuten Museovirasto sen muotoilee.

Jos muinaisjäännöstä kaivetaan suunnittelemattomasti, sen arvo saattaa romahtaa ja arvokasta esineistöä tai tietoa joutuu hukkaan. Lakimies myös muistuttaa, että ilmaisilla havaittavat metalliesineet ovat vain osa kokonaisuutta. Pelkän yksittäisen esineen perusteella johtopäätökset saattavat olla aivan vääriä. Lisähuolena on tietenkin maasta nostetun esineen tuhoutuminen asiantuntemattoman käsissä.

Uutena huolena on nettikaupankäynti

Vastuulliset suomalaiset harrastajat ovat epäilleet, että nettikaupassa liikkuu luvatonta tavaraa, eli kotimaisia löytöjä joita ei ole ilmoitettu ja luovutettu Museovirastolle. Usein esineiden ilmoitetaan olevan ulkomaista alkuperää, mikä saattaa pitää paikkansakin. Sekin epäilys on häivähtänyt, että ulkomaiset etsijät ovat saattaneet käydä suomalaisissa kohteissa etsimässä kauppatavaraa.

Muinaismuistolain mukaan ne muinaisesineet joiden omistajaa ei tiedetä pitää luovuttaa Museovirastolle. Valtio voi joko pakkolunastaa esineen tai luovuttaa sen takaisin löytäjälle, jolloin sen myyminenkin on luvallista. Valtion ei tarvitse edes lunastaa kiinteästä muinaisjäännöksestä tai siihen liittyvästä alueesta löytyneitä esineitä, ne kuuluvat sille ilman muuta. Muinaisesineen vientiin pois Suomesta tarvitaan maastavientilupa.

Paikoin vastuullisina itseään pitävät harrastajat eivät ole malttaneet lopettaa kaivamista ajoissa vaan ovat joutuneet löytönsä lumoihin. Siksi Museovirasto vetoaa; tyytykää ihailemaan muinaisaluetta, älkää pilatko löytöjä ja tutkimusta.