1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lapin perunasadosta tulossa hyvä – Varhaisperunat nyt myynnissä

Lapin perunasadosta odotetaan viileästä alkukesästä huolimatta tavanomaista. Peruna päästiin istuttamaan varhain ja mikäli rutolta vältytään, satonäkymät ovat hyvät. Ratkaisevaa on myös ensimmäisten syyshallojen ajankohta.

luonto

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija, agronomi Antti Hannukkala uskoo, että Lapissa perunasta saadaan tavanomainen sato.

Lämmin ja kostea keli on rutolle otollista kasvualustaa ja vauhtia tulee rajusti, kun on turkkilainen sauna-keli.

MTT:n tutkija Antti Hannukkala

– Peruna päästiin istuttamaan aikaisemmin, kun maa oli lämmin ja mitä olen käynyt Apukassa katsomassa, niin esimerkiksi viileänä kesänä usein jylläävää perunaseittiä ei ole ollenkaan, Hannukkala sanoo.

Viileä kesäkuu kuitenkin viivästytti perunan kypsymistä.

– Kyllähän ne kasvustot juro. Joissain paikoissa pääsi halla niistämään sitä pintaantunutta varsistoa, mikä myöhästyttää satoa niillä paikoilla. Keskimäärin kuitenkin yllättävän hyvin selvittiin keljuista keleistä huolimatta.

Hannukkalan mukaan tämän vuoden perunasatoon vaikuttavatkin ratkaisevasti ensimmäiset syyshallat. Jos halla puraisee perunaa varhain, satokausi jää lyhyeksi.

"Turkkilainen sauna" on perunaruton kaveri

Ensimmäiset rovaniemeläisessä pellossa kasvaneet varhaisperunat myytiin torilla maanantaina. Antti Hannukkalan mukaan lämmin sää nopeuttaa kasvua, mutta pitkään jatkuva helle on potulle liikaa.

– Pottu tykkäisi siitä noin 20 lämpöasteesta. Hellerajalla vedenkulutus menee niin kovaksi, että jos ei tule sateita, niin sekin hidastuttaa kasvua.

Kuuma ja kostea sää puolestaan voi saada aikaan ruttoa.

– Rutto tykkää oikein sellaisesta turkkilaisesta saunasta. Lämmin ja kostea keli on sille oikein otollista kasvualustaa ja vauhtia tulee rajusti, kun on turkkilainen sauna-keli.

Lue seuraavaksi