1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurimmat mansikat suuhun ämpäriä täyttämästä

Mansikkasato on vihdoin kypsynyt poimittavaksi. Vähäkyröläinen marjanviljelijä Jarmo Valtari on tyytyväinen itsepoiminnan kasvaneeseen suosioon.

luonto
Osmo Koponen kertoo polviasennon sopivan huonoselkäisellekin poimijalle.
Osmo Koponen kertoo polviasennon sopivan huonoselkäisellekin poimijalle.Anne Tastula /Yle

Kesäisellä mansikkapellolla kumartelee työkseen marjoja poimivien lisäksi parisenkymmentä omaan varastoon poimijaa. Itse poimittuna säästää litrahinnassa noin puolet valmiina poimittuihin verrattuna. Useimmat poimijat ovat kuitenkin säästöjen sijaan paikalla mukavaa kesäpäivää viettämässä, poimien ja maistellen marjoja sen minkä jutustelulta ehtivät.

Nuoripari Kati ja Matias ovat noin puolessa tunnissa ehtineet kerryttää laatikollisen eli noin viiden kilon verran iloisen punaisia mansikoita.

– Ensimmäistä kertaa olemme täällä poimimassa. Tämä on hauska tapa viettää päivää. Lapset voivat leikkiä tuolla ja aikuiset poimia mansikoita.

Valtarin vihannestilalla viljellään marjat ja muut vihannekset ilman torjunta-aineita. Poimijat Kati ja Matias kertovat tämän vaikuttavan selvästi makuun. He pitävät ilman torjunta-aineita viljeltyjä mansikoita maultaan huomattavasti parempana kuin tehotuotettuja.

Matias kertoo tekevänsä tuoreista marjoista ensimmäiseksi mansikkapiirasta.

– Ja osa syödään varmasti sellaisenaan kermavaahdon kera, hän toteaa.

Osmo Koponen Laihialta kertoo syövänsä osan saaliistaan nyt, osan hän laittaa säilöön talvea varten. Myös hän pitää torjunta-aineettomuutta etuna.

– Yleensä kaikkea mitä on mahdollista, niin luomuna ostetaan.

– Kyllä tämä hyvältä tämä Polka maistuu. Silloin tällöin on pitänyt laittaa suuhun suurimpia löytöjä, ettei täyty liian nopeasti ämpärit, Koponen nauraa.

Koponen neuvoo huonoselkäisiä keräämään marjasatonsa polviasennossa. Silloin ei selkä rasitu nopeasti ja leppoisaankin tahtiin poimiessa isot marjat täyttävät ämpärit nopeasti.

Nuoret ovat löytäneet itsepoiminnan

Marjatilallinen Jarmo Valtari kertoo itsepoiminnan suosion lähteneen uuteen nousuun.

– Viisi, kymmenen vuotta sitten itsepoiminta hiipui, kun vanhat polvet eivät jaksaneet enää poimia. Nykyään tiedostavat nuoret ovat löytäneet itsepoiminnan ja arvostavat torjunta-aineetonta viljelyä, Valtari toteaa.

Tilan ensimmäisenä itsepoimintapäivänä viljelijä ei itse ehdi pellolle edes kääntymään. Myynti ja asiakaspalvelu pitävät miehen kiireisenä.

– Tällä hetkellä ei tarvitse pelätä, että marjat jäisivät pensaisiin, sillä niin paljon on jo kyselty itsepoiminnan alkamispäivän perään. Sää näyttää erittäin hyvältä marjan laadun ja poimintakelien suhteen, Valtari pohdiskelee.

Marjanviljelijät kokeilevat uusia marjalajikkeita vuosittain. Hyväksi osoittautuneet jäävät seuraavaksi vuodeksi viljelyyn.

–Meillä suosituin lajike on edelleen makutestien voittaja Polka, jota on saatu kolean kelin vuoksi odotella. Varhaislajikkeet kypsyivät ajallaan, Valtari kertoo.

Lue seuraavaksi