Hyppää sisältöön

Häikäistyminen saattaa alentaa työtehoa tuntien ajan

Kaksi tuntia auringossa ilman suojaimia heikentää lähi- ja hämäränäköä, muistuttaa optikkomestari Raymond Andersson. Hämäränäkö häiriintyy auringossa oleskelusta jopa useiksi päiviksi. Alentunut näkökyky vaikuttaa esimerkiksi paljon lukeviin ja yöllä ajaviin.

Kuva: Kata Laurikainen / Yle

Kaksikin tuntia auringossa heikentää lähi- ja hämäränäköä, jos asiallista suojausta ei käytetä. Esimerkiksi päätetyötä tekevät saattavat hakeutua heikentyneen näkökyvyn seurauksena pois koneen äärestä silmäystävällisempiin hommiin.

Näkökyvyn heikkeneminen johtuu siitä, että auringon valo tuhoaa erään verkkokalvolla olevan solun kuorikerroksen.

– Onneksi muutos ei ole pysyvä. Kuorikerros uudistuu 3-5 vuorokaudessa, toteaa lauttasaarelainen optikkomestari Raymond Andersson.

Lukeminen vaatii ponnisteluja

Solun kuorikerroksen tuhoutumisen seurauksena lähinäkö heikkenee vuorokauden ajaksi noin puoleen. Alentunutta näkökykyä ei välttämättä huomaa, mutta se vaikuttaa erityisesti paljon lukeviin.  

– Heikompi kontrasti hidastaa lukemista. Työ kyllästyttää nopeammin ja hakeudutaan helpompaan asiaan, missä lähinäkökykyä ei tarvita. 

Yöllä ajavien syytä käyttää lippistä ja aurinkolaseja

Myös hämäränäkö häiriintyy suojaamattomana auringossa oleskelusta. Anderssonin mukaan vaikutus kestää 3-5 päivää.

– Erityisesti liikenteessä öisin ja hämärän aikaan työskentelevien olisi hyödyllistä suojata silmänsä paremmin, sanoo optikkomestari Andersson.