Kolme mestaripelimannia pokkasi uuden arvonimensä Kaustisella

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on jälleen julkaistu uudet mestaripelimannit. Arvonimen saivat kaustislainen Janne Rauma, vimpeliläinen Aimo Mässbacka sekä Klas Nyström Kemiönsaaresta. Lisäksi festivaaliplaketti ojennettiin kaustislaiselle Kauppi Virkkalalle.

kulttuuri
Kuvassa mesteripelimannit Janne Rauma Klas Nyström ja Aimo Mässbacka.
Raila Paavola / Yle

Uudet mestaripelimannit julkistettiin kansanmusiikkijuhlien avajaisissa. Ensimmäisenä tittelin sai viulupelimanni Aimo Mässbacka (s. 1935). Hän on soittanut järvisuomalaista pelimannimusiikkia esimerkiksi yhtyeissä Englannin pelimannit, Vimpelin Harrastajapelimannit sekä Windalan Pelimannit. Valintaperusteluiden mukaan hän on ollut mukana säilyttämässä pelimanni- ja kansanmusiikkiperinnettä osallistumalla aktiivisesti kruunuhäiden pitoon Sääksjärvellä.

– Mässbackan soitossa kuuluu kirkkaana vanhan järvisuomalaisen perinnesoiton tämmi ja poljento. Hänen vaikutuksensa alueen perinteen tämän päivän elinvoimaisuuteen on ollut hyvin merkittävä, todetaan kansanmusiikkijuhlien tiedotteessa.

Toisena kunniakirjan pokkasi harmonikan soittaja Klas Nyström. Hän on syntynyt Korppoossa, jossa hän aloitti soittamisen 8-vuotiaana. Korppoon pelimannien lisäksi Nyström on soittanut muun muassa Pargas Dragspelsklubbissa ja Dalsbruks Dragspelsklubbissa. Hän on toiminut myös useissa järjestöissä, kuten Finlands Svenska Spelmansförbundissa hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana sekä Åbolands Sång- och Musikförbundin hallituksessa.

Kolmantena titteli luovutettiin juhlien kotikunnan viulistille Janne Raumalle. Kaustisen Salonkylästä kotoisin oleva Rauma on soittanut purppuripelimanneissa kolme vuotta.

– Janne Rauma toimii erinomaisena esimerkkinä paikallisen pelimanniperinteen tuntijasta ja taitajasta, joka on saanut oppinsa kyläyhteisön arjesta – ja joka tässä päivässä vie sävelensä edelleen tuleville sukupolville, todetaan valintaperusteluissa.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla myönnetään vuosittain myös Tapio Virkkalan suunnittelemia festivaaliplaketteja merkittävälle pelimannille tai kansanmusiikkitoiminnassa muuten ansioituneelle henkilölle. Tänä vuonna plaketin sai järjestöneuvos Kauppi Virkkala Kaustiselta.