1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahastot

Kesä saa eteläsavolaiset turvautumaan säästöihinsä

Rahastoista lunastetaan säästöjä tavallista ahkerammin. Toisaalta valtakunnallisesti säästäminen on yhä suosiossa.

rahastot
Pankkivirkailija laskee rahoja pankin tiskillä.
YLE

Kesä on saanut eteläsavolaiset turvautumaan säästöihinsä. Suur-Savon Osuuspankista kerrotaan, että asiakkaat tekevät kesäaikaan selvästi enemmän lunastuksia rahastoistaan kuin tavallisesti. Myös lyhytaikaisiin käyttöluottoihin ja tililuottoihin turvaudutaan kesällä tavallista enemmän.

– Kesällä kulut ilmeisesti kasvavat. Toinen piikki, milloin otetaan esimerkiksi kulutusluottoja ja käyttöluottoja tavallista enemmän, on joulun jälkeen. Mutta rahastolunastuksia on ollut tänä kesänä selväti tavallista enemmän, sanoo Suur-Savon Osuuspankin varatoimitusjohtaja Merja Auvinen.

Auvinen ei pidä rahastoon turvautumista aukottomasti huonona vaihtoehtona, mutta muitakin keinoja on.

– Sitä on vähän vaikea sanoa, mikä aina missäkin tilanteessa kannattaa. Toki kun on saanut rahastoon kerrytettyä riittävän summan, niin tietysti se tuottomielessä tuottaa enemmän. Tänä päivänä lyhytaikaisten korttiluottojen tai joustoluottojenkaan korkotaso ei ole kauhean korkea, että joku toinen voi löytää sieltä pelastuksen tähän kesäaikaan.

Valtakunnallisesti havainnot suomalaisten rahastokäyttäytymisestä ovat pikemmin päinvastaiset kuin Etelä-Savossa. Finanssialan Keskusliiton tuoreen raportin mukaan suomalaiset sijoittivat kesäkuussa lähes 750 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Myös Suur-Savon Osuuspankista kerrotaan rahastosäästämisen olevan suosiossa.

– Syynä on matalana pysynyt korkotaso. Perinteisistä talletus- ja tilituotteista ei oikein tuottoa tule, niin haetaan muita vaihtoehtoja.

Lue seuraavaksi