1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avioehto turvaa liiton karikoissa

Avioehtosopimusten tekeminen on edelleen kasvussa. Vain maistraatissa rekisteröity avioehto on lainvoimainen. Avioehdolla turvataan aviopuolisoiden omaisuus eron hetkellä.

Kotimaan uutiset
Miehen ja naisen varjot vierekkäisillä seinillä.
Suomalaiset johtavat eurooppalaisia avioerotilastoja.Arja Lento / Yle

Länsi-Suomen maistraatissa on havaittu, että avioehtojen tekeminen ja rekistöröinti on kasvussa. Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, että avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä heidän omaisuuttaan ei jaeta avioliittolain pääsäännön mukaisesti tasan heidän kesken.

– Ihmiset varautuvat siihenkin, että avioliitto päättyy, Länsi-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Taina Pajunpää sanoo.

Avioehtosopimuspohjan voi tulostaa täytettäväksi itsenäisesti netistä, mutta avioehtopaperita tekevät myös asianajajat ja niiden tekemiseen saa apua vaikka pankissa. Avioehtosopimus pitää käyttää maistraatissa, jotta se olisi lainvoimainen.

– Se on lainvoimainen vasta sitten, kun se on maistraatissa rekisteröity, Pajunpää kertoo.

Avioehtosopimuksen voi tehdä jo kihloissa ollessa, mutta se voidaan rekisteröidä vasta vihkimisen jälkeen.

Sopimus laadittava ammattilaisen kanssa

Avioehtosopimuksen laatiminen kannattaa tehdä aina ammatti-ihmisen kanssa. Etelä-Pohjanmaan oikeusaputoimiston julkinen oikeusavustaja Jukka Lehtovuori suosittelee juristin apua.

– Avioehtosopimuksella sopimuksen laatijat määräävät avio-oikeuden ulottuvuudesta, Lehtovuori sanoo.

Lähtökohtaisesti aviopuolisoilla on avio-oikeus kaikkeen puolisonsa varallisuuteen, mikäli avio-oikeuteen ei ole puututtu avioehtosopimuksella. Avioehto voidaan sopimuksella määritellä ennen avioliittoa tai sen aikana. Jos avioero on vireillä käräjäoikeudessa, niin avioehtosopimusta ei voi enää rekisteröidä maistraatissa eron kuuden kuukauden harkinta-aikana.

Lue seuraavaksi