Kurikan soittokunta tahdittaa tangoparaatia - katso video harjoituksista

Seinäjoen Tangomarkkinat avataan keskiviikkona perinteisellä paraatilla. Tällä kertaa tahdin määrää jo vuonna 1889 perustettu Kurikan Soittokunta.Soittokunta on harjoitellut nyt paljon paitsi tangoja, myös marssimista ja rivin suoruutta.

musiikki
Kurikan soittokunta.

Kurikan Soittokunnassa on puhallettu ja rummutettu aktiivisesti jo yli sadan vuoden ajan. Soittokunta perustettiin jo vuonna 1898. Kapellimestarit ja soittajat ovat vaihtuneet, mutta edelleen on koossa kolmisenkymmentä soittajaa, jotka harjoittelevat viikottain. Tarpeen mukaan eli tärkeän esiintymisen edellä harjoitukset laitetaan pystyyn monta kertaa viikossa. Sellainen tilanne on ollut myös viime viikkoina, kun soittokunta on harjoitellut Seinäjoen Tangomarkkinoiden avajaisparaatia varten.

– Olemme nyt ensimmäistä kertaa soittamassa Tangomarkkinoilla. Harjoituksia on pidetty ahkerasti, on opeteltu tangoja ja osa yritetään osata ulkoakin, kertoo valmistautumisesta Kurikan Soittokunnan puheenjohtaja Anne Lindberg.

Paraatissa ovat mukana muun muassa tangolaulukilpailun finalistit ja tuomaristo, tanssiseura Botafogon tanssijat sekä tangokuninkaallisia vuosien varrelta. Tangoparaati päättyy Tangokadun katulavan tuntumaan, jossa Ilkka Vainio avaa tapahtuman.

– Paraatissa soi ainakin neljä tangoa ja katulavalla vielä vähän muutakin musiikkia, Lindberg paljastaa.

Soittamisen lisäksi Kurikan Soittokunta on harjoitellut marssimista kapellimestari Peter Roosin johdolla.

– Marssiharjoituksia on pidetty monessa paikassa, muun muassa koulun urheilukentällä ja vähän syrjemmässäkin. Kurikkalaiset ovat saaneet ihmetellä, että mitä soittokunnalla nyt oikein tapahtuu, puheenjohtaja Anne Lindberg naurahtaa.

Monen kokemattoman mielestä liikkumisen ja soittamisen yhdistäminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta. Sitä se olisikin ilman harjoittelua.

– Kyllä sitä harjoitella täytyy, sillä siihen tulee pieni kävelyn ja marssin tärinä, samalla pitää soittaa ja lisäksi on vielä pienet nuottitelineet soittimessa kiinni, Anne Lindberg kuvailee.

Soittokunnan täytyy samaan aikaan kuulostaa hyvältä ja näyttää ryhdikkäältä.

– Se vaatii harjoituksen, että saa rivit ja jonot pysymään suorina, vielä pitää soittaa ja marssia ja pysyä tahdissa. Rummut tarvitaan tahtia pitämään.