Kuuma auto on lemmikille sauna – sivullinen saa puuttua

Lämpötila voi nousta autossa kesähelteiden aikaan jopa 80 asteeseen, ja silti jotkut jättävät lemmikkinsä sinne. Harvalle tulee mieleen, että auton ikkunan avaaminen voi jopa hankaloittaa koiran oloa. Poliisin mukaan koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Helteet ja lemmikit eivät ole aina paras yhtälö, kun puhutaan autolla matkustamisesta. Kuumasta autosta voi tulla nopeasti lemmikin surmanloukku, mikäli lämpötila nousee korkeaksi. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto painottaa, ettei koiraa saa jättää yksin autoon.

Vaasan seudulla liiton vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvojana toimiva Maija Raatikainen kehottaa kaikkia puuttumaan, jos huomaa lemmikkieläimen yksin kuumassa autossa.

– Jokainen kansalainen on velvollinen puuttumaan, tilanne on erittäin vakava. Auton ja eläimen omistaja pitää heti tavoittaa. Jos ei tavoiteta tai toivottuun tulokseen ei heti päästä, niin että koira pääsisi välittömästi pois autosta ja varjoon viilentymään, on se ehdottomasti poliisiasia. Siinä rikotaan eläinsuojelulakia, Raatikainen toteaa.

Ikkunoiden jättäminen raolleen ei estä lämpötilan nousua

Auton sisälämpötila nousee tappavan korkealle nopeammin kuin moni uskookaan. Esimerkiksi Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli 50 asteeseen. Helteillä lämpötila kohoaa vieläkin suuremmaksi, jopa 80 asteeseen.

Kuva: Paula Pihlava / Yle

– Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu siinä vaiheessa saunassa, Raatikainen muistuttaa.

Edes auton ikkunan jättäminen raolleen ei estä lämpötilan nousua. Jos pihalla on erittäin kuuma, voi raollaan oleva ikkuna jopa nostaa lämpötilaa auton sisällä.

Poliisi: Koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos

Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla ihon kautta säätelemään elimistönsä lämpöä. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton.

Jos koira makaa vain apaattisena ja ei jaksa edes nostaa päätään, niin lämpöhalvaus on jo siinä vaiheessa erittäin akuutti

Maija Raatikainen

– Jos koira makaa vain apaattisena, eikä jaksa edes nostaa päätään, niin lämpöhalvaus on jo siinä vaiheessa erittäin akuutti, Raatikainen kertoo.

Pohjanmaan poliisin ylikonstaapeli Mikael Appel painottaa, että koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelulain mukaan eläinsuojelurikos. Poliisi voi tarvittaessa murtautua autoon, jos omistajaa ei löydy helposti. Myös kansalaisella on lupa toimia, mikäli lemmikki kärsii lämpöhalvauksesta.

Kaupat aktivoituneet kuulutuksissa

Yksi keino tavoittaa auton omistaja, on auton rekisterinumeron kuuluttaminen kaupan infopisteen kautta. Keskustelufoorumeilla on kritisoitu sitä, että kaikki kaupat eivät ole halukkaita kuuluttamaan auton omistajaa, koska ovat saaneet tästä huonoa palautetta. Raatikainen toteaa, että onneksi myös kaupat ovat nykyään lemmikkien puolella.

– Aika huonon kuvan antaa liikeyritys itsestään, jos eivät suostu kuuluttamaan tällaisesta asiasta. Siinä nonsaleerataan elävän olennon oikeuksia kärsimyksettömään elämään, Raatikainen toteaa.

Raatikainen toivoo aktiivista toimintaa lemmikin hengen pelastamiseksi.

– Siinä ei kannata jäädä ihmettä odottamaan ja päivitellä, vaan on toimittava. Jos ei toimi, syyllistyy laiminlyöntiin.