Galleria täyttyi hylätyistä eläimistä

Anovat, pelokkaat, luottavaiset – tamperelaisessa taidenäyttelyssä kävijöitä katselevat seiniltä monenlaiset silmät. Näyttelyn pääosassa ovat eri syistä hylätyt eläimet.

kulttuuri
Ulla Rytsy eiläintaulujen edessä
Päivi Solja / Yle

Pispalassa sijaitsevan Galleria & Kahvila Dadan taidenäyttelyn runsaat 30 teosta ovat Sara Hildén -akatemian aikuisopiskelijoiden käsialaa. Akatemian kevään työpajaa veti taiteilija Pia Feinik, jonka ehdotuksesta näyttely sai alkunsa. Sekatekniikoilla syntyneissä töissä esittäytyvät muun muassa koirat, kissat ja kanit.

Yksi 12 taideopiskelijasta on "ehdoton koiraihminen", galleristi Ulla Rytsy, jolla on näyttelyssä kolme koira-aiheista teosta.

– Löysin kohteeni Elämä Koirille ry:n sivustolta. Sieltä on peräisin myös Monika, josta tein lyijykynäpiirroksen. Olen tyytyväinen lopputulokseen; valokuvan perusteella se näyttäisi olevan mallinsa mukainen, ja ilme on tallella!

Uutta kotia kohti

Monella kuvattavista on surullinen historia. Ulla Rytsy muistuttaakin, ettei koiraa pidä ottaa kevein perustein esimerkiksi kennelistä.

– Eläimistä myös luovutaan melko kevein perustein. Venäjältä tuotu Monikakin on ollut hyvin arka koira, joka lopulta löysi ymmärtäväisen perheen, kuten onneksi moni muukin näistä.

Tietyssä iässä esimerkiksi kilpajuoksijakoirat eläköityvät ja jäävät vaille kotia.

Ulla Rytsy

Yksi taidenäyttelyn muotokuvista on Nina Peltosen ikuistama vinttikoira Emma. Se löysi uuden kodin kilpauransa jälkeen.

– Tietyssä iässä esimerkiksi kilpajuoksijakoirat eläköityvät ja jäävät vaille kotia. Joku saattaa loukkaantua, mutta minusta näyttelykoirat ja hevoset ovat usein samassa asemassa. Niitä pidetään harrastevälineinä eivätkä ne uransa jälkeen jää välttämättä alkuperäisiin koteihinsa.

Hylätyt-näyttely on myös myyntinäyttely, jonka tuotto ohjataan kotia etsivien eläinten hyväksi.

– Näyttely on myös ennen kaikkea kaunis ja myönteinen, vaikka aihe voi ollakin lähtökohdiltaan surullinen. Töitä on ostettu – taustaa tuntematta – vain sen takia, että ne ovat niin kauniita.