Suomalainen Kabulissa: Vaalisekaannus otettu vastaan rauhallisesti

Afganistanin ulkoministeri on vaatinut presidentinvaalien ääntenlaskennan tarkistamista ainakin 7 000 äänestyspaikalla 11 000 äänestyspaikasta.

Ulkomaat
Abdullah Abdullahin kannattajia ja vaalijuliste Kabulissa.
Abdullah Abdullahin kannattajia ja vaalijuliste Kabulissa.Jawad Jalali / EPA

Taloustieteilijä Ashraf Ghanin ja entisen ulkoministerin Abdullah Abdullahin kiista presidentinvaalien ääntenlaskennasta on otettu ainakin pääkaupungissa vastaan rauhallisesti. Näin kertoo Kabulissa poliisioperaatio EUPOL:in raportoijana työskentelevä Anna Palmén.

Maanantaina kaduilla juhlivat Ghanin kannattajat ja kaduilta kuului ammuskelua. Laukausten äänet kantautuivat myös Anna Palménin asuntoon. Tänään vuorossa ovat ulkoministeri Abdullahin tukijat.

Ulkoministeri on vaatinut äänten tarkistamista ainakin 7 000:llä 11 000 äänestyspaikasta. Hän syyttää Ghania vaalivilpistä. Samanlaisia syytöksiä on tosin kuulunut myös Ghanin leiristä.

– Vaalivilppiä on varmasti ollut molemmin puolin ja korruptiota. Ääniuurnien tutkiminen on kuitenkin iso urakka, sillä vuoristokylissä asutaan vaikeakulkuisten polkujen päässä ja ihmiset matkaavat tuntikaupalla äänestyspaikoille, kertoo Anna Palmén.

Äänestäminen on kuitenkin ollut ihmisille tärkeää ja uuden presidentin valinnan varmistumista odotetaan.

– Hänen toivotaan tuovan rauhaa ja demokratiaa Afganistaniin, asia on tärkeä tälle maalle, selvittää Anna Palmén.

Karzain suunnitelmat hämärän peitossa  

12 vuotta Afganistania johtanut Hamid Karzai jättää tehtävänsä seuraajalleen elokuun alussa. Tuolloin uuden presidentin on määrä vannoa virkavala. Jos Abdullah valitaan presidentintehtävään, ovat seremonian onnittelupuheet varmasti viileitä.

Abdullah on syyttänyt kovin sanoin Karzaita Ghanin tukemisesta ja tulosten vääristelystä, "suoranaisesta vallankaappauksesta". Ghani ja Karzai kuuluvat samaan heimoon, Afganistanin suurimpaan etniseen ryhmään, pataaneihin. Abdullah edustaa pohjoisen tadzikkeja, aikanaan taleban-hallintoa vastustanutta ryhmittymää.

Abdullahin tukijat yhtyivätkin telttakokouksessaan joukkolauluun, jossa vaadittiin kuolemaa Karzaille ja reviittiin suurieleilesti väistyvän presidentin kuva. Tilalle nostettiin Abdullahin jättikokoinen juliste.

Yhdysvallat pelkää ehdokkaiden keskinäisen kiistelyn ja vaalituloksen pitkittymisen lisäävän sekasortoa entuudestaan hauraassa maassa. Ulkoministeri John Kerry varoitti afganistanilaisia laittomista vallantavoitteluyrityksistä. Hän uhkasi myös taloudellisen avun keskeyttämisellä, mikäli vaalitulosta ei kyetä julistamaan. Kerryä odotetaan Kabuliin perjantaina.