Janakkalasta löytyi jälleen uusi muinaishauta

Janakkalasta löytyi rautakauden aikainen hauta ja mahdollinen kalmisto. Samalla alueella on tehty vuoden aikana jo kolme merkittävää muinaisjäännöslöytöä. Museoviraston toiveena olisi päästä tutkimaan kiinnostavaa aluetta, mutta rahaa ei ole.

Kotimaa
Janakkalan Hangastenvuoren linnavuoren kivirakennelmia
Markku Karvonen

Harvialan Niemenpään kartanon alueelta löytyi jälleen uusi muinaisjäännös. Historiaharrastajien tekemän löydön perusteella Museovirasto kävi paikalla toteamassa tilanteen.

– Paikalla on varmasti hauta, ja olisi erittäin epätodennäköistä että niitä olisi vain yksi. On siis perusteltua olettaa, että paikalla on kalmisto, sanoo Museoviraston intendentti Eeva-Liisa Schulz.

Paikalta on löytynyt myös erilaisia esineitä kuten esimerkiksi sormus, rannerengas ja helmi. Löydöt viittaisivat siihen, että hautapaikassa noin 700-luvulta saakka levännyt ihminen olisi nainen.

– Löydöt on toimitettu arkeologiseen kokoelmaan lähempää tutkimusta varten, sanoo Schulz.

Vanajaveden rannat vetivät asutusta puoleensa

Tiheään tehdyt arkeologiset löydöt viittaavat siihen, että alueella oleva muinaislöydösalue olisi luultua isompi.

Löydön myötä ja mahdollisten jatkotutkimusten jälkeen selvinnee myös se, että mikä on ollut alueen kahden kartanon kantapaikka varhaiskeskiajalla.

– Tässä vahvistuu ymmärrys siitä, kuinka vahvasti asuttua aluetta Vanajaveden rannat ovat olleet, sanoo Schulz.

Alue viedään muinaisjäännösrekisteriin vauhdilla

Löydöt ja löytöpaikka tallennetaan nyt muinaisjäännösrekisteriin. Alue rajataan karttoihin laajemmin, ja näin sillä alueella olevat arkeologiset löydökset saavat muinaisjäännöksen koskemattomuuden.

Eeva-Liisa Schulz toivookin, että rahaa löytyisi jatkotutkimuksia varten jo ensi kesäksi.

– Kenttätöitä tekevät arkeologit määrittelisivät alueen laajuuden ja saataisiin kunnollisesti kirjoihin ja kansiin tämän alueen sisältö.