"Inttiin kannattaa ottaa omat eväät mukaan"

Varuskuntien ruokkija sanoo, että ravintoarvoltaan armeijan ruoka vastaa kilpaurheilijoiden ravintoa. Kuitenkin osa varusmiehistä tuo lomilta ruokaa mukanaan ja käyttää ravintolisiä. Valitukset ruuasta liittyvät makuun, riittävyyteen ja ravintoarvoihin. Perinteisesti armeijassa kuului vastata kysymykseen vatsantäytteestä, että ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.

Kotimaa
varusmiehiä ruokajonossa Panssariprikaatissa
Ville Välimäki / Yle

Varusmiespalvelustaan Parolassa suorittava jääkäri Juho Kurki pelaa nelosdivarissa jalkapalloa ja käy vapaa-aikana salilla. Hän pyrkii liikkumaan joka päivä palveluksen lisäksi. Salilla käydään harva se päivä ja puolustusvoimien järjestämät liikuntakerhot ovat tulleet tutuiksi. Hänen mielestään ruuan maussa ei ole vikaa mutta hän on epävarma siitä, riittääkö puolustusvoimissa tarjottava ruuan määrä hänelle.

– Ruoka on aivan hyvää, totta kai ravintoarvoissa olisi parantamisen varaa, mutta ihan tyydyttävää se on. Jonkun verran tulee lisäravinteita syötyä, ei mitään suuria määriä, mutta aina minulla on jotain omaa ruokaa mukana. Syön lisäproteiinia ja erilaisia palautusjuomia liikuntasuoritusten jälkeen. Välipaloja varten pidän mukana myös hedelmiä, kertoo Kurki.

Tuleville alokkaille ja varusmiespalveluksensa juuri aloittaneille jääkäri Juho Kurki antaa neuvon.

– Kyllä kannattaa ottaa omat eväät mukaan inttiin.

"Kilpaurheilijoiden ravintoarvot"

Puolustusvoimien kasarmien ruuasta vastaa Leijona Catering. Parolassa valmistetaan vajaalle 1 500 ruokailijalle neljä ateriaa päivässä. Ateriat rakennetaan suomalaisten ravitsemussuositusten mukaiseksi.

– Suurin osa asiakkaistamme on todella tyytyväisiä. Ruuassa on laskennallisesti ihan kilpaurheilijoille riittävät ravintoarvot. Me kehitämme koko ajan erilaisia vaihtoehtoja tähän ruokailuun. Ruuan monipuolisuus on muuttunut entistä tärkeämmäksi, Leijona Cateringin toimitusjohtaja Ritva Paavonsalo sanoo.

Varusmiehet tuovat lomilta ruokaa kasarmille

Varusmiesliiton saamat valitukset ruuasta liittyvät makuun, ruuan riittävyyteen ja ravintoarvoihin, kertoo liiton pääsihteeri Jussi Mäkinen. Pääsääntöisesti ruuasta valittavat varusmiehet ovat hyvin kiinnostuneita omasta ravitsemuksestaan. Varusmiesliiton tietojen mukaan monet varusmiehet tuovat lomiltaan ruokaa kasarmeille, sillä he kokevat ettei ruokaa ole palvelusaikana tarjolla riittävästi.

– Niin puolustusvoimien kuin ruuan tuottajankin on pidettävä ravintoarvojen lisäksi huoli myös siitä, että ne hyvät ravintoarvot päätyvät kulutukseen. On tärkeää että varusmies osallistuu päivän jokaiseen ateriaan jos yksikin ruokailu jää väliin, jää myös päivittäinen ravinto liian pieneksi.