Valion toimitusjohtaja eläkkeelle – jättisakot vaikuttivat Laaksosen päätökseen

Valion hallituksen puheenjohtaja Antti Rauhamaa yllättyi Pekka Laaksosen ratkaisusta. Uuden toimitusjohtajan etsintä aloitetaan heti.

talous
Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen.
Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen.Yle

Maitotuotteita valmistavan Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen, 58, siirtyy toimitusjohtajasopimuksensa mukaisesti eläkkeelle syksyn 2014 aikana, kertoo Valio.

Laaksonen kertoi Yle Uutisille, että markkinaoikeuden päätöksellä oli vaikutusta eläkkeelle jäämiseen. Hänen mielestään asiaan liittyvä viranomaistoiminta on ollut aika ala-arvoista.

Valion hallitus aloittaa heti uuden toimitusjohtajan haun. Hallitus toivoo uuden toimitusjohtajan löytyvän yrityksen sisältä.

Päätös yllätti puheenjohtajan

Laaksosen päätös siirtyä eläkkeelle tuli yllätyksenä Valion hallituksen puheenjohtajalle Antti Rauhamaalle.

– Totta kai asiasta on joskus puhuttu, mutta ei tällaisesta ajasta. Varmaan tämä ajankohta lähti siitä, että Pekka Laaksosen toimisopimus antoi mahdollisuuden siihen, että hänellä on mahdollisuus siirtyä eläkkeelle syksyllä, Rauhamaa arvioi.

– Sehän ei tarkoita sitä, että hän jättäisi tehtävänsä heti. Hän on meillä toimisuhteessa vielä ainakin niin kauan, että uusi toimitusjohtaja valitaan, hän jatkaa.

Rauhamaan mukaan on todennäköistä, että Laaksonen jatkaa töitä syksynkin jälkeen. Hänellä on kuuden kuukauden irtisanomisaika.

Kyse ei ole irtisanomisesta

Rauhamaa korostaa, että tässä ei ole missään nimessä kysymys potkuista, vaan kyseessä on Laaksosen oma-aloitteisesti tekemä eläkkeelle siirtyminen.

– Tämä seitsemän vuoden kausi, jonka Laaksonen on hoitanut tehtäväänsä, niin kyllähän se meille todella menestyksekästä aikaa on ollut. Pekka Laaksonen on nauttinut ja nauttii täysin hallituksen luottamusta.

Laaksonen siirtyy eläkkeelle 58-vuotiaana. Rauhamaan mukaan Laaksosen varsinainen eläkeikä alkaa 60-vuotiaana, mutta hänen toimisopimuksensa mahdollistaa eläköitymisen puolitoista vuotta aiemmin.

– On niitä näkynyt muualtakin. Ei tainnut (Stora Enson) Karvinenkaan paljon vanhempi olla kun jäi eläkkeelle. Kyllähän siihen mahdollisuudet on annettu aikanaan, kun toimisopimus on tehty sellaiseksi, että hänellä on nyt mahdollisuus tässä iässä jäädä pois, Rauhamaa toteaa.

Maitokiistalla vaikutusta eläköitymispäätökseen

Laaksonen perusteli ratkaisuaan markkinaoikeuden vastikään antamalla ratkaisulla. Markkinaoikeus antoi kesäkuussa meijerijätti Valiolle 70 miljoonan euron seuraamusmaksun määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä vuosina 2010-2012.

– Kun tämä markkinaoikeuden väärä ratkaisu tuli, niin siitä tietää, että se jatkuu kuitenkin pari kolme vuotta korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tuli vain sellainen tunne, että ehkä tämä on hyvä sauma jättäytyä pois näistä hommista, Laaksonen sanoo.

Hän ei aio enää hakea päätoimisia töitä. Jonkinlaiset osa-aikaiset tehtävät liike-elämässä sen sijaan kiinnostavat Laaksosta.

- Bisnes on lähellä sydäntäni. Pitää katsoa, että onko jotain bisneksiä, joissa haluan olla jollain lailla mukana.

Rauhamaan mukaan Valio aikoo valittaa markkinaoikeuden päätöksestä.

Valion liikevahto on noin 2 miljardia euroa. Henkilöstöä yrityksellä on noin 4 600.