Voiman vuoropuhelu avaa Jyväskylän Kesän

Suomen vanhin kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä sai tänään lähtölaukauksen Jyväskylän kävelykadulla. Avajaispäivä huipentuu illalla konserttiin, missä nähdään harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen ja tanssija Minna Tervamäen yhteisteos Bright Shadow.

kulttuuri
Tanssija Minna Tervamäki
Tanssija-koreografi Minna Tervamäki loistaa hänen ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen yhteisteoksessa Jyväskylän Kesässä.Jori Asikainen / Yle

Harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen ja tanssija-koreografi Minna Tervamäen yhteistyö alkoi muutama vuosi sitten Kansallisopperan lavalla. Ensimmäinen kohtaaminen poiki materiaalia myös Bright Shadow -teokseen.

– Kun aloimme Minnan kanssa tehdä tätä teosta, improvisoimme yhdessä, kokeilimme asioita ja aika nopeasti toinen alkoi välillä viedä toista. Syntyi luonteva teema, Kimmo Pohjonen kertaa.

Bright Shadow on dialogi voimasta ja vastavoimasta. Esitys kehittyy koko ajan.

– Tämä on esitys, joka muuttuu koko ajan. Yleensä katsomme jokaisen konsertin jälkikäteen videolta ja sitä kautta esitys elää, Pohjonen kertoo.

Ajattelua laatikon ulkopuolelta

Kahden tyystin eri taiteenalan ammattilaisen yhteistyö on osittautunut hedelmälliseksi.

– Me ruokimme toisiamme. Parasta on, kun on hyvin erilaiset taiteilijat, erilaiset ihmiset, niin molemmat tuo jotain omaa ja siitä syntyy ihan uutta, Minna Tervamäki kuvailee.

Poikkitaiteellisuus tuo yhteistyöhön myös omat haasteensa.

– Tarvitaan semmoista out of a box -ajattelua, täytyy haastaa itsensä tekemään asioita uudella tavalla, inspiroitua muista ihmisistä ja taiteilijoista. Minä nautin tästä ihan hirveästi, Tervamäki toteaa.

Isä ja tytär yhdistävät voimansa

Kimmo Pohjonen esiintyy Jyväskylän kesässä myös tyttärensä Saana Pohjosen kanssa.

– Tyttären rummut jylisee aika jyhkeästi. Se on musiikkia, mitä me on tehty yhdessä kellarissa ja se alkoi kuulostaa niin hyvältä, että piti lähteä keikoille, Kimmo Pohjonen hymyilee.

Pohjoset ovat esittäneet yhdessä shamanistista musiikkian vuoden ajan, keikkakalenteriin on kertynyt toistakymmentä keikkaa.

– Onhan se spesiaalia esiintyä tyttären kanssa, kun yleensä toimii ammattimuusikoiden kanssa. Spesiaalia ja välillä liikuttavaa, Pohjonen summaa.

Syksyn suunnitelmissa Kimmo Pohjosella on yhteistyötä muun muassa muusikko Ismo Alangon kanssa.