1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty vaatii EU:ta uudistamaan siirtolaispolitiikkaansa

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan pakolaiset tarvitsevat lisää mahdollisuuksia saapua turvallisesti EU:n alueelle.

Kotimaan uutiset
Turvapaikanhakijoita laivan kannella.
Italian laivaston Mare Nostrum -hankkeen avulla mereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita 29. huhtikuuta.Giuseppe Lami / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii muutoksia Euroopan unionin siirtolaispolitiikkaan. Amnesty julkisti keskiviikkona raportin (siirryt toiseen palveluun) EU:n siirtolaispolitiikasta ja rajavalvontakäytännöistä.

Raportissa sanotaan, että osa EU:n alueelle pyrkivien ihmisten kuolemista johtuu suoraan unionin politiikasta ja käytännöistä. Amnestyn mukaan yli 200 ihmistä on kuollut tänä vuonna Välimerellä ja Egeanmerellä yrittäessään päästä Eurooppaan.

Viime vuonna yli 107 000 ihmistä pyrki luvatta EU:n alueelle, kertoo EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex (siirryt toiseen palveluun).

Amnestyn raportin mukaan melkein puolet EU:n alueelle pyrkivistä ihmisistä on paennut sotaa tai vainoa. Järjestön mukaan pakolaisille täytyy kehittää lisää mahdollisuuksia saapua EU:n alueelle turvallisesti ja laillisesti.

Amnesty haluaa EU-maiden tehostavan etsintä- ja pelastustoimia Välimerellä ja Egeanmerellä.

Lisäksi raportissa muun muassa vaaditaan EU-maita Bulgariaa ja Kreikkaa lopettamaan siirtolaisten ja pakolaisten välittömät palauttamiset Turkkiin.

Lue seuraavaksi