Suomi-kytkös: Slovenian pääministeri ja katolinen kirkko ilmiriidoissa

Pääministeri Alenka Bratušek on kirjelmöinyt valituksen Vatikaaniin korkea-arvoisen piispan puheista, joita pääministeri piti oikeusjärjestelmään puuttumisena.

Ulkomaat
Alenka Bratušek
Slovenian pääministeri Alenka BratušekStephanie Lecocq / EPA

Slovenian pääministeri on riidoissa katolisen kirkon paikallisjohdon kanssa entisen pääministerin Janez Janšan tuomion vuoksi.

Pääministeri Alenka Bratušek lähetti viime viikolla Vatikaaniin diplomaattisen viestin, jossa vaadittiin katolisen kirkon johtoa puuttumaan slovenialaisen piispan puheisiin. Korkea-arvoinen piispa oli sanonut, että Janšan Patria-kaupoista saama korruptiotuomio oli poliittinen. Bratušekin mukaan moiset puheet kirkonmieheltä ovat oikeusjärjestelmiin puuttumista.

Janša istuu parhaillaan saamaansa kahden vuoden vankeustuomiota lahjuksten vastaanottamisesta Patria-kaupan yhteydessä. Tapaus liittyy suomalaisen aseteollisuusyrityksen Patrian ja Slovenian vuonna 2006 tekemään kauppaan 135 AMV-panssariajoneuvosta.

Vatikaani ei ole toistaiseksi kommentoinut kiistaa. Tiistaina toinen katolinen slovenialaispiispa Peter Stumpf jatkoi kuitenkin kiistaa sanoen, että Bratušek oli viestillään yrittänyt huijata paavi mukaan poliittiseen peliinsä ennen ensi sunnuntain parlamenttivaaleja.

Bratušekin keskusta-oikeistolainen hallitus nousi Slovenian johtoon viime vuonna kun Janšan hallitus syrjäytettiin epäluottamuslauseäänestyksen jälkeen. Bratušek itse puolestaan erosi toukokuussa hävittyään oman puolueensa puoluejohtajuuden, mutta hän on maan johdossa aikaistettuihin vaaleihin saakka.

Viime vuonna kaksi Slovenian katolisen kirkon johtohenkilöä puolestaan erosi viroistaan talousepäselvyyksien vuoksi.

Lähteet: AP