Kesäflunssa turhaan sitkeän taudin maineessa

Lääkärit arvelevat kesäflunssan sitkeän taudin maineen johtuvan siitä, että kesällä sairastuminen tuntuu erityisen ikävältä. Kesä näyttää flunssatapausten osalta tavallisen rauhalliselta.

Kotimaa
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoon ei ole tullut tartunta-aaltoja tänä kesänä. Pääkaupunkiseudun terveysasemille potilaita on hakeutunut tavalliseen tahtiin.

– Yksittäisiä flunssapotilaita on ollut lääkäreiden vastaanotoilla päivittäin, kertoo apulaisylilääkäri Virpi Jolkkonen Helsingin Maunulan terveysasemalta.

Suurin osa sairastuneista potee kotonaan tai pärjää hoitajien neuvoilla. Lääkärille flunssainen ohjataan vasta kun tauti ei tunnu väistyvän. Vaikka kahvipöydissä moni saattaakin päivitellä pitkään jatkuneita oireita, ei lääkärien mukaan liikkeellä ole nyt sen sitkeämpiä tauteja kuin muulloinkaan.

– Tavanomainen flunssa voi kestää viikon kaksikin, ilman että on kyse mistään vakavammasta infektiosta, ja sitä voi hoitaa kotona. Ratkaisevin asia lääkärille hakeutumisessa on yleiskunto, eli jos selkeästi väsähtää tai korkea kuume jatkuu useita päiviä, Jolkkonen sanoo.

Apulaisylilääkäri arvelee, että kesällä sairauden usein koetaan kestävän tavallista pidempään.

– Kesä on sitä aikaa, kun haluaisi mieluummin nauttia lämmöstä ja loma-ajasta ja se tuntuu sitten ehkä kurjemmalta sairastaa se tavanomainen flunssa, Jolkkonen arvelee.

Jolkkonen muistuttaa, että kesälläkin flunssasta parantumisen jouduttamiseksi tärkeintä on muistaa levätä, huolehtia riittävästä juomisesta ja käyttää tarpeen mukaan kuumetta alentavia lääkkeitä.

Allergiaa lääkittävä myös flunssan vuoksi

Monen kesällä sairastavan olosta tekevät tavallista tuskallisemman samaan aikaan flunssan kanssa puhkeavat allergiaoireet. Nyt kukkivat heinät, ja pian ilmassa on myös pujoa. Oireet muistuttavat toisiaan, eikä harvoin siitepölyyn reagoiva aina oivalla, mistä esimerkiksi nuhaisuus oikeastaan johtuu.

– Pitäisi sitten hoitaa sekä niitä allergiaoireita että käyttää tavanomaisia valmisteita flunssan hoitoon, apulaisylilääkäri Jolkkonen muistuttaa.

Allergia on hyvä hoitaa myös siksi, että se saattaa altistaa tulehduksille.

– Allergia rikkoo hengitysteiden limakalvot ja huonokuntoinen limakalvo on sitten herkempi, varoittaa ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien poliklinikalta.

Myös Järvinen uskoo, että kesäflunssa on suotta ärhäkän taudin maineessa.

– Ihmiset, jotka sairastuvat kesällä puhuvat siitä enemmän, koska se tapahtuu epätyypilliseen aikaan, Järvinen arvelee.