Vaihtelu ja lepo tekevät loman

Vaihtelu on lomassa yhtä tärkeää kuin lepo. Ylen Aamu-tv:ssä vierailleet psykologit suosittelivat lomalaisille edes pientä maiseman vaihdosta ja rutiinien rikkomista.

Aamu-tv
Lomista ja työstä palautumisesta keskustelivat Ylen aamu-tv:ssä tiimipäällikkö ja psykologi Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta ja tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen Työsuojelurahastosta.
Tutkijat ovat todenneet, että pitkä kesäloma ei välttämättä ole lyhyttä parempi. Vinkkejä lomailijoille tarjoaa Ylen aamu-tv:ssä psykologi Kirsi Ahola ja tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen.

Ruumis tarvitsee lepoa, mutta mieli elpyy vaihtelusta, sanoi Työterveyslaitoksen psykologi Kirsi Ahola Ylen Aamu-tv:ssä. Hän huomautti, että uudet kokemukset ja elämykset ovat lomassa yhtä tärkeitä kuin lepääminen.

– Usein vaikeinta on päästä ajatuksissaan irti työstä. Maiseman vaihto on todettu hyväksi keinoksi, eikä sitä varten tarvitse lähteä kauas. Voi vaikka juoda kahvin pihalla tai parvekkeella eikä keittiön pöydän ääressä, Ahola vinkkaa.

Tutkija Jessica de Bloomin väitöskirjan mukaan ihmisiltä menee keskimäärin kahdeksan lomapäivää niin, että hyvinvointi paranee koko ajan. Sitten tulee tietynlainen tasanne.

– Ihmiset ovat hyvin yksilöllisiä ja paljon riippuu siitäkin, kuinka kuormittava kevät on takana. Jos on ehtinyt palautua iltaisin ja vapaapäivinä, niin varmasti pääsee nopeammin lomailukuntoon ja irti työasioista.

Päivittäinen ja viikoittainen palautuminen tärkeintä

Nykytiedon mukaan on hyödyllistä sirotella lomia pitkin vuotta. Jos kaiken pitää yhteen pötköön kesällä, niin talvi on todella pitkä ilman yhtään palautumisaikaa.

Loma ei saisi olla ainoa keino työstressin ehkäisyssä ja hoidossa, painotti tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen Työterveyslaitokselta.

– Työ pitäisi mitoittaa sellaiseksi, että ihmisille ei synny siitä stressiä. Loman tehtävä olisi lähinnä tuoda vaihtelua elämään. Loma ei saisi olla viimeinen oljenkorsi, johon lasketaan aamukammalla päiviä, Saarinen sanoi.

Myös Kirsi Ahola korosti sitä, että päivittäinen ja viikoittainen palautuminen ovat stressin ehkäisyssä tärkeämpiä kuin loma. Hän muistutti myös, että loma on lomaa työstä tai koulusta, mutta se ei ole lomaa arjesta, perheestä ja velvollisuuksista. Odotukset eivät saisi olla liian korkealla.

Lomatuoksu käyttöön

Lomista väitellyt Tampereen yliopiston tutkija Jessica de Bloom on laatinut lomailijoille vinkkilistan, jossa hän ehdottaa mm. käyttämään lomalla eri shampoota ja hajuvettä kuin tavallisesti.

– Hajut ovat hyvin voimakas väylä tunteisiin. Ne ovat yksinkertainen keino palata tiettyyn mielialaan ja tunteeseen, Mikael Saarinen sanoi.

Töihin palattua suihkaus lomahajuvettä vie helposti takaisin ihaniin lomahetkiin.