Rajantakaisia sankarihautoja kunnostetaan talkootyönä – avustukset hyviä kannustumia

Vapaaehtoiset kunnostavat yhä aktiivisesti rajan taakse jääneitä sankarihautoja. Esimerkiksi Suojärven Pitäjäseura kunnostaa Kuikkaniemen sankarihautausmaata useamman kerran vuodessa. Paljon talkootyötä on vaatinut muun muassa 270 sotilaan haudalle pystytetyt puuristit.

Kotimaa
Suojärven Kuikkaniemen sankarihautausmaa
Kuikkaniemen sankarihautausmaa SuojärvelläSerge Riissanen, Suojärven Pitäjäseura ry

Nykyisin Venäjän puolella sijaitseva Suojärvi oli Viipurin läänin suurin pitäjä. Suojärvi oli myös toisen maailmansodan jälkeen luovutettujen alueiden suurin pitäjä. Nykyisinkin alueella on jotain ainutlaatuista ja erikoista.

– Suojärven Kuikkaniemen sankarihautausmaa on ainoa luovutetun Karjalan sankarihautausmaa, jossa kaikilla haudoilla on puiset ristit nimilaattoineen. Paikallistimme haudat hautakarttojen avulla. Löysimme vielä alkuperäiset ristien juuret maasta. Uudet ristit ovat siis aivan alkuperäisillä paikoillaan, Suojärven Pitäjäseuran puheenjohtaja Reino Kononen kertoo.

Joka kesä hautausmaan heinä niitetään 2-3 kertaa.

Reino Kononen

Konosen mukaan hautausmaalle on haudattu 272 sotilasta ja kuusi siviiliä. Pitäjäseura kunnostaa hautausmaata aktiivisesti. Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi hiljattain seuralla 700 euron avustuksen hautausmaan hoito- ja kunnostustöihin.

– Avustuksella on merkitystä. Se on eräänlainen kannustus jatkaa tekemäämme työtä. Työ tehdään kuitenkin pääosin vapaaehtoisena talkootyönä, mutta avustukset kyllä myös auttavat, Kononen kertoo.

Useita vierailuja vuodessa

Suojärven Pitäjäseura lähtee torstaina jälleen rajan yli Suojärvelle. Matkaa tehdään liki sadan ihmisen porukalla. Kuikkaniemen hautausmaallakin luonnollisesti käydään. Tällä kertaa kyseessä on juhlamatka, talkooreissut tehdään erikseen.

Työtä isolla hautausmaalla riittää. Seuran jäsenet käyvät Suojärvellä useamman kerran vuodessa.

– Joka kesä hautausmaan heinä niitetään 2-3 kertaa. Nytkin tänä kesänä maalattiin osa risteistä uudestaan, myös suoja-aita maalattiin. Myös raivaustyötä siellä on tehty, Reino Kononen kuvailee tehtäviä.

Suojärven Pitäjäseuraan kuuluu kaikkiaan yhdeksän jäsenseuraa, joissa on yhteensä yli 1900 jäsentä.