1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvittävätkö nuoret elämän tarkoituksen? – Prometheus-leiri saa ajattelemaan

Espoon Nuuksioon kokoontuneet Prometheus-leiriläiset pohtivat aikuisillekin vaikeita asioita. Viikon leirillä osanottajien asialistalla ovat muiden muassa luonto, pakolaisuus, yhteiskunta, erilaisuus, seksuaalisuus ja ihmissuhteet.

Nuuksiossa järjestetään yksi kesän kolmesta ruotsinkielisestä Prometeus-leiristä. Kuva: Yle

Neljännesvuosisata sitten järjestettiin ensimmäinen Prometheus-leiri elämänkatsomustiedon oppilaiden aloitteesta.  Sen jälkeen elämän suuria kysymyksiä, ihmisyyttä ja ihmisarvoista elämää, on pohtinut lukuisa joukko leiriläistä. Tänä kesänä järjestetään 55 leiriä.

– Meillä on tosi outoja aamuherätyksiä. Kerrankin meidät ajettiin pakosalle metsään ja sitten me mietittiin pakolaisten arkea, elämää, mahdollisuuksia selvitä ja kaikkea sellaista, kertovat nuoret leiriläiset Oskar ja Robert.

"Tytöt teki meistä paljon kiltimmän kuvan"

Prometheus-leiriläisistä selvä enemmistö on elämänkatsomustiedon opiskelijoita mutta joukkoon mahtuu myös rippikoulun käyneitä.  Iso osa leiriläisistä tulee pääkaupunkiseudulta ja Tampereen alueelta. Kyse on uskonnottomasta aikuistumisleiristä.

– Me ollaan mietitty naisten ja miesten asemaa Suomessa ja sen takia me tehtiin yleistyksiä naisista. Tyyliin tytöt kantavat miehille kaljaa ja niille maksetaan jotain pientä palkkaa. Tytöt teki meistä paljon kiltimmän kuvan, naureskelevat Oskar ja Robert pilke silmäkulmassa.

Elämäntarkoitus löytynyt

Prometheus-leiriläisille ei ole tarjolla valmiita vastauksia eikä oikeita vastauksia.  Kysymyksiä on sitäkin enemmän. Arkoja ja vaikeita aiheita ei karteta vaan niitä käsitellään keskustelujen lisäksi näytellen, piirtäen ja leikkien.

– Elämän tarkoitus, se on lisääntyminen, tuumaa Oskar ja Robert jatkaa vastaamalla 42. Tämän vastauksen antoi supertietokone Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille-teoksessa seitsemän ja puolen miljoona vuoden pohdinnan jälkeen.