Indonesian suosituin poliitikko voittamassa presidentinvaalit – vastustaja ei hyväksy

Maailman kolmanneksi suurin demokratia on saamassa johtoonsa suositun miehen. Vaali ei välttämättä ole kuitenkaan vielä ratkennut.

Vaalivirkailijat kiinnittivät ehdokkaita esittäviä julisteita seinään äänestyspaikalla Jakartassa 9. heinäkuuta 2014. Kuva: Romeo Gacad / AFP / Lehtikuva

Indonesiassa on käynnissä presidentinvaalien ääntenlaskenta. Alustavien tulosten mukaan pääkaupungin Jakartan pormestari Joko Widodo olisi saamassa voiton.

Hän on jo ehtinyt julistautua vaalien voittajaksi. Hänen vastaehdokkaansa Prabowo Subianto on kuitenkin kiistänyt, että vaali olisi jo ratkennut. Prabowo on myös julistautunut voittajaksi.

Widodo, lempinimeltään Jokowi, on ollut vaalien ennakkosuosikki, mutta hän on kampanjan aikana menettänyt suosiotaan. Molempien ehdokkaiden kampanjat ovat olleet erittäin repivät ja loanheittoa on esiintynyt.

Widodoa pidetään joka tapauksessa maan suosituimpana poliitikkona. Hän on köyhistä oloista noussut vaurauteen. Ennen pormestarina toimimistaan hän työskenteli huonekalujen valmistajana. Widodo puhuu pehmeästi, pukeutuu rennosti, kuuntelee heavy-musiikkia ja tekee silloin tällöin yllätyskäyntejä slummeihin.

Widodon tukena on ollut etenkin nuoriso ja häntä on pidetty puhtaana ehdokkaana, mikä on suuri meriitti maassa, joka on pahoin korruptoitunut.

Vastaehdokas Prabowo on entinen armeijan kenraali, joka pitää jyriseviä puheita ja häntä pidetään vahvana johtajana. Prabowon ongelmana ovat olleet syytökset ihmisoikeusrikoksista, joita hänen komennossaan olleiden joukkojen uskotaan tehneen.

Indonesiassa on 190 miljoonaa äänioikeutettua, eli se on maailman kolmanneksi suurin demokratia. Viralliset tulokset saadaan vasta kahden viikon kuluttua.

Uusi presidentti ottaa virkansa vastaan 20. lokakuuta. Tuolloin hänellä on kaksi viikkoa aikaa muodostaa maahan uusi hallitus.