1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

BirdLife tyrmää puheet valkoposkihanhien vähentämisestä

Järjestön mukaan valkoposkihanhien kanta ei ole kasvanut pääkaupunkiseudulla enää moneen vuoteen.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

BirdLife Suomi arvostelee näkemyksiä, joiden mukaan valkoposkihanhien määrä on kasvanut liian suureksi ja lintuja tulee vähentää.

Järjestön mukaan valkoposkihanhien kanta ei ole kasvanut pääkaupunkiseudulla sitten vuoden 2009, eikä toimenpiteitä kasvun pysäyttämiseksi siksi tarvita.

Hanhet nousivat puheenaiheeksi heinäkuun alussa, kun uutisoitiin lintujen aiheuttamista vahingoista ja terveysriskeistä. Helsingin Sanomat kertoi, että Helsingin valkoposkihanhet saattavat levittää ripulia. Helsingin yliopiston tutkijat olivat löytäneet kampylobakteeria valkoposkihanhien ulosteista, joita kerättiin pääkaupungin uimarannoilta ja puistoista. Tutkijoiden mukaan on vielä epäselvää, voiko bakteeri tarttua ihmisiin ja lemmikkeihin.

Kampylobakteeria useimmilla linnuilla

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen esitti äskettäin hallitukselle kysymyksen, mitä se aikoo tehdä vähentääkseen valkoposkihanhien kantoja ja ehkäistäkseen niiden aiheuttamia haittoja.

Myös Kokoomuksen kansanedustajat Pertti Salolainen ja Outi Mäkelä ottivat asiaan kantaa.

– Olen Pertti Salolaisen kanssa samaa mieltä siitä, että tilanteeseen on voitava puuttua ja mielestäni keinona tulisi voida käyttää paitsi Salolaisen esittämää linnunmunien puhkomista, myös nykyistä laajempaa pyyntimahdollisuutta, Outi Mäkelä kirjoitti verkkosivuillaan.

BirdLife Suomi teroittaa tuoreessa tiedotteessaan, että valkoposkihanhien yleinen vähentäminen ei ole missään tilanteessa toimiva ratkaisu, vaan lintuja pitää torjua siellä, missä mahdolliset vahingot aiheutuvat.

– Esimerkiksi kampylobakteereita esiintyy useimmilla luonnonvaraisilla lintulajeilla. Tartunta linnuista ihmiseen on silti epätodennäköinen, eikä tapauksia Suomesta tunneta, järjestö lausuu tiedotteessaan.