1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kattohaikarat katsastavat jo pesäpaikkoja Suomesta

Kattohaikarahavainnot ovat lisääntyneet Hämeessä. Riihimäen seudulla vieraili viime viikolla neljä lintua ja ilmeisesti samat linnut nähtiin myös Tuuloksessa. Myös Tammelan Riihivalkamassa on nähty kattohaikaroita. Lintuharrastajat uskovat, että ensimmäinen kattohaikaran pesintä Suomessa on entistä todennäköisempi.

Tammelan Riihivalkamassa suurilla peltoaukeilla on seikkaillut kaksi haikaraa. Lounais-Hämeessä on vuosittain tavattu kattohaikaroita silloin tällöin, mutta kattohaikaran ilmestyminen keskikesällä saattaa merkitä sitä, että nuoret linnut etsivät seudulta jopa sopivia pesäpaikkoja. Juuri etelä-Tammelan laajat peltoaukeat ja viereinen Torronsuo ovat ihanteellinen elinympäristö kattohaikaralle.

Nuoret kattohaikarat ovat lentäneet Tammelaan Suomenlahden takaa, mistä niitä lentää suotuisilla säillä aina eteläiseen Lappiin asti.

– Ilmeisesti näiden nuorten kattohaikaroiden syntysijoilla kaakossa ja etelässä on jo lintuja, ja silloin nuoret linnut lähtevät liikkeelle. Ne tietävät ja uskovat, että täältä löytyy lajille helpompaa elintilaa ja ravintoakin. Tämä on normaalia lajin levittäytymistä, sanoo humppilalainen lintuharrastaja Jouko Alhainen.

– Esimerkiksi viime keväänä Jokioisille rakennetussa tekopesässä nuori aikuinen koiras viivytteli ja rakensi pesää aika pitkäänkin. Mutta tänä vuonna sitä ei taas ole näkynyt.

Jouko Alhaisen mukaan kattohaikaroiden leviämistiheys kasvaa koko ajan.

– Kun hyville paikoille tehdään tekopesiä, ei kestä kauaa ennen kuin tärppää, uskoo Alhainen.

Tekopesiä tarvitaan kiireenvilkkaa

Tammelan kattohaikarahavaintoon Jouko Alhainen suhtautuu vakavasti, koska Torronsuon ympäristö on todella hyvää potentiaalista pesimäaluetta. Alhaisen mielestä suon liepeille pitäisi ehdottomasti tehdä kaksi-kolme kattohaikaran tekopesän pohjaa, jotta niiden olisi mahdollisimman helppo asettua asumaan.

– Nuori lintupari voi ensin viettää kesän tiiviisti tekopesällä ja yrittää pesintää seuraavana kesänä.  

Riihivalkamassa Torronsuon lähellä on laajoja peltoaukeita, suuria viemäreitä ja kosteata aluetta. Siellä on sammakoita, sisiliskoja, sudenkorennon toukkia ja peltojen valtaojissa on kalaa.

– Talpianjärvi ja tietenkin Torronsuo tukevat hienosti Tammelan peltoaukeiden potentiaalista pesimäaluetta, summaa lintuharrastaja Jouko Alhainen.

Riihimäen Sammalistonsuolle rakennettiin vuosi sitten keväällä kuusi kattohaikaran tekopesää. Tänä kesänä Sammalistonsuolla on nähty ainakin kolme kattohaikaraa.