Nuohousriitaan etsitään sopuratkaisua Joensuussa – pitkäaikainen nuohooja työttömänä

Pelastuslaitos ja nuohooja hakevat kiistaansa neuvotteluratkaisua. Pitkäaikainen nuohooja ei voi enää tehdä laillisesti työtään Joensuun Enossa, koska häneltä puuttuu ammattitutkinto. Työttömäksi jääneen nuohoojan kohtalo on suututtanut osaa paikallisista asukkaista.

nuohous
Aulis Heiskanen puhdistamassa rivitalon pellettikattilaa.
Janne Ahjopalo / Yle

Joensuulaisnuohooja Aulis Heiskanen on tehnyt työtään liki 40 vuotta, mutta ammattitutkinto puuttuu. Tuskastunut mies on vailla töitä, ja nuohouksen tekee virallinen piirinuohooja.

– Välillä on ollut aika raskasta. Tämä ei ole minun mielestäni ollut oikein mukavaa eikä tämä varmaan ole ollut kenellekään: minulle, perheelleni, piirinuohoojille eikä pelastuslaitokselle, luettelee Aulis Heiskanen puhdistaessaan rivitalon pellettikattilaa.

Mahdollinen korvaus vakuutusyhtiöltä voi pienentyä ja jäädä saamattakin.

Jari Turunen

Osa enolaisista on kaikesta huolimatta käyttänyt Auliksen palveluja, vaikka nuohousta ei laillisesti voidakaan hyväksyä. Pelastuslaitoksen mukaan epävirallisen nuohoojan käyttäminen voi koitua palvelua ostaneen haitaksi esimerkiksi tulipalotapauksessa.

– Vahingon sattuessa mahdollinen korvaus vakuutusyhtiöltä voi pienentyä ja jäädä saamattakin, muistuttaa riskienhallintapäällikkö Jari Turunen.

Nyt pelastuslaitos ja nuohooja ovat kenties löytämässä yhteisen sävelen sopuratkaisulla.

– Laki mahdollistaa sen, että toki nuohoojalla on mahdollisuus tehdä ilman ammattitutkintoa tietyin edellytyksin myös piirinuohoojalle alihankintana nuohoustyötä. Jos tällainen ratkaisu löydettäisiin, se voisi olla ihan järkevää, Turunen sanoo.

Piirinuohousjärjestelmä asiakkaalle yleensä halvempi

Piirinuohousjärjestelmä on yleisin käytäntö Suomessa. Siinä on pelastuslaitoksen mukaan omat etunsa, koska nuohouksia pystytään tekemään vapaata kilpailua suurempi määrä yksi alue kerrallaan vailla turhaa ajelua.

– Hinta on asiakkaalle edullisempi. Joissakin kohteissa, jotka olisivat lähellä, hinta voisi toki olla edullisempi vapaassa kilpailussa, mutta keskimäärin hinta olisi pakosti kalliimpi, toteaa riskienhallintapäällikkö Jari Turunen.

Neljän vuoden kuluttua eläkeikään pääsevä nuohooja on ilahtunut enolaisten antamasta tuesta. Kylällä kun on kerätty jopa adressia ja asiaa puidaan parhaillaan valituksen muodossa hallinto-oikeudessa.

– Se nimenomaan lämmittää ja on pitänyt minut pystyssä jollain lailla, että tässä on jaksanut, toteaa Aulis Heiskanen ja jatkaa pellettikattilan puhdistamista.