Ykkösen maalitykki paljastaa vapaapotkunsa salat – video

Jalkapallon Ykkösen maalipörssiä suvereenisti johtava Jussi Aalto näyttää, miten vapaapotku annetaan oikeaoppisesti. Yle Kymenlaakso laittoi Aallon vaparitaidot testiin.

urheilu
Jalkapalloilija Jussi Aalto ampuu vapaapotkun
Jussi Aalto opastaa, miten vapaapotku laitetaan 20 metristä verkon perukoille.

Jussi Aalto on ollut jalkapallon Ykkösen kärkijoukkue FC KTP:n kauden komeetta. Hän on iskenyt vähintään yhden maalin kauden jokaisessa 13 pelissä. Yhteensä maaleja on kasassa jo 19.

– Pienestä asti olen tehnyt paljon maaleja ja treenannut maalintekoa. Sieltä se on varmaankin lähtenyt, Aalto taustoittaa maalivainuaan.

Aallon tämän kauden maaleista viisi on syntynyt vapaapotkuista. Hän kertoo harjoittelevansa vapaapotkuja erikseen jokaisten harjoitusten jälkeen.

– Yleensä 10–20 palloa tulee potkittua. Itseluottamus on varmaan suurin syy niiden onnistumiseen, uskaltaa yrittää vähän erilaisia juttuja.

Kolmekymppinen Aalto on pelannut jo pitkään Suomen korkeimmilla sarjatasoilla. Hän pelasi pitkään keskikentällä ja vakiintui hyökkääjän pelipaikalle vasta pari vuotta sitten.

Jälki on ollut tuhoisaa, sillä kuluvan kauden todennäköinen maalikuningas teki eniten maaleja Ykkösessä myös viime kaudella.

– Tykkään rakennella peliä myös ja halusin pelata aikaisemmin keskikentällä. En tykännyt kaksinkamppailuista, jos tuli pääpalloja hyökkäykseen. Nyt futis on mennyt eteenpäin, saa parempia syöttöjä hyökkäykseen, joten on mukavampi pelata ylempänä.

Aalto voitti Ykkösen maalipörssin viime kaudella 15 maalilla. Tämän kauden maalimäärä lähentelee nykymuotoisen Ykkösen ennätystä. Wladyslaw Dabrowski teki kaudella 1981 OTP:n riveissä 23 maalia Ykkösen runkosarjassa.