Aurinkoenergia nousussa – Hiili häviämässä hintavertailun Australiassa

Australian Queenslandissa hiilivoima ei enää pärjäisi aurinkoenergialle, vaikka se olisi ilmaista, sillä pelkästään sähkön kuljettamiseen liittyvät verkkomaksut tekevät siitä kalliimpaa, raportoi Guardian-lehti. Suomessa aurinkopaneelien yleistymistä haittaavat ensisijaisesti järjestelmän esteet, arvioi Aalto-yliopiston uusiin energia-teknologioihin erikoistunut professori Peter Lund.

Ulkomaat
Aurinkopaneeleja.
Aurinkopaneeleja.Koen van Weel / EPA

Aurinko energianlähteenä on pitkään ollut kallis ja tehoton tapa tuottaa sähköä, mutta viime aikojen teknologiset edistysaskeleet ovat muuttamassa energiamarkkinoiden tasapainoa uusiutuvan aurinkovoiman eduksi ja perinteisen voimalasähkön tuottajien haitaksi monissa maissa.

Muutoksen tuulet ovat järisyttäneet erityisesti aurinkoista Australiaa, raportoi brittiläinen sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Noin 23 miljoonan ihmisen maassa jo yhteensä 1,2 miljoonaan rakennukseen on sanomalehden tietojen mukaan asennettu aurinkopaneelit, ja Australian hallituksen ja yksityisten tahojen arvioiden mukaan niiden määrä kuusinkertaistuu seuraavan vuosikymmenen aikana.

Perinteisen voimalaenergian tuottajat ovat jo ottaneet takkiinsa aurinkoenergian suosiosta, ja kuolinisku saattaa olla tulossa, mikäli kattojen aurinkopaneelit kehittyvät taloudellisesti kannattavaksi energiatuotannon muodoksi haja-asutusseutujen lisäksi myös kaupungeissa. Näin arvioidaan tapahtuvan vuonna 2018.

Aurinkopaneelitehdas.
Aurinkopaneelitehdas Kiinassa.EPA

Suomessa järjestelmä esteenä

Suomessa edelleen vain häviävän pieni osa energiasta tuotetaan aurinkopaneeleilla, teknisestä kehityksestä huolimatta.

Aalto-yliopistossa työskentelevän uusiin energiateknologioihin erikoistuneen teknisen fysiikan professori Peter Lundin mukaan Suomen tilanteessa ei kuitenkaan ole kyse auringonpaisteen puutteesta. Esimerkiksi vielä vähemmän aurinkoa saava Belgia on asiassa Suomea edellä, huomauttaa hän.

– Suomessa on olemassa luonnolliset markkinat aurinkoenergialle kesämökeillä ja huviloilla, kertoo Lund Yle Uutisille.

Ympäristötekijöiden sijaan Lund osoittaa syyttävän sormen Suomen energianjakelujärjestelmään, joka ei hänen mukaansa kannusta kuluttajia kääntymään oman talon katolla tuotetun aurinkoenergian puoleen.

– Suomessa on niin sanottuja institutionaalisia esteitä. Yksi näistä on informaation puute. Suomessa ei kuluttajille ole paljoakaan tietoa saatavilla aurinkoenergiasta, Lund sanoo.

Mittaustavassa vika

Suurin järjestelmän este aurinkoenergian yleistymiselle on Lundin mukaan niin kutsutun nettomittaroinnin vähäisyys Suomessa.

Nettomittaroinnissa sähkön kulutusta mittaava laskuri kulkee molempiin suuntiin, eli sähköverkkoon energiaa omilla aurinkopaneeleillaan tuottava kuluttaja saa hyvitystä sähkölaskuunsa. Pitkällä tähtäimellä aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin nettomittarointitaloudessa.

– Suurin yksittäinen toimenpide, mitä aurinkoenergian käytön edistämiseksi voidaan Suomessa tehdä, on nettomittaroinnin yleinen käyttöönotto. Kun saadaan synnytettyä kysyntä ja luotua markkinat, niin muut esteet yleensä sulavat niiden tieltä, Lund arvioi.

Aurinkopaneeleja.
Aurinkopaneeleja.Sherwin / EPA

Nettomittarointi otettiin Lundin mukaan hiljattain käyttöön Tanskassa, josta on saatu hyviä kokemuksia. Professorin mukaan Euroopan kehittyneimpiä maita aurinkoenergian valjastamisessa on Saksa, jossa aurinkopaneeleilla tuotetaan jo noin viisi prosenttia maan sähkönkulutuksesta.

Suomessa aurinkoenergian osuus kokonaisenergiantuotannosta voisi Lundin mukaan nousta tulevaisuudessa joihinkin prosentteihin, ja parhaimmillaan jopa Saksan nykyiselle tasolle.