Kulutusluoton määrä ei juuri nouse kesällä – paitsi Kainuussa

Suomalaisten kulutusluoton käyttö ei lisäänny huomattavasti kesäkuukausien aikana. Tili- ja korttiluottojen käytössä on havaittavissa nousua kesäaikaan, ja Kainuussa kulutusluottojen määrä kasvaa kesäkuukausina jopa kolmanneksen.

talous
Luotto- ja bonuskortteja kädessä.
Yle

Suomalaisten kulutusluottojen määrä oli toukokuun lopussa lähes 13,3 miljardia euroa (siirryt toiseen palveluun). Tästä summasta tili- ja korttiluottoja oli käytössä lähes 4,4 miljardia euroa, loput muita lainoja.

Kesäkuukaudet eivät tee piikkiä kulutusluottojen määrässä, mutta tili- ja korttiluottojen määrässä on selvemmin havaittavissa kuukausivaihteluja. Vuositasolla tarkasteltuna viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana tili- ja korttiluottokanta on suurimmillaan marras- tai joulukuussa.

Suomen Pankin (siirryt toiseen palveluun) vuodesta 2011 alusta alkaen pitämässä tilastosta käy ilmi, että tili- ja korttiluottojen määrä kasvaa hieman kesäkuukausina.

Kulutusluottojen kokonaismäärä on kasvanut kolmessa vuodessa 663 000 miljoonalla eurolla verrattaessa toukokuun lukuja vuonna 2011 ja 2014.

Kainuussa kesäaika kasvattaa kulutusluoton käyttöä

Kainuun Osuuspankista on huomattu, että kulutusluottoa käytetään kesällä noin kolmekymmentä prosenttia enemmän kuin talvella.

Kun ihmiset ovat vapaalla, heillä on aikaa miettiä isompia investointeja.

Hanna Niskanen

Pankinjohtaja Hanna Niskasen mukaan luotolla kustannetaan kesällä suurempia hankintoja.

– Kun ihmiset ovat vapaalla, heillä on aikaa miettiä isompia investointeja. Tehdään remonttia, mietitään auton vaihtoa ja moottoripyörän hankkimista. Rakennetaan terassia ja matkaillaan. Nämä kaikki hankkeet vievät enemmän varoja, ja menot ovat talvikautta suuremmat.

Kuvasa terassi
Hannele Haanpää-Holappa / Yle

Kesämenoja katetaan yleensä kulutusluotolla. Niskasen mukaan jonkun verran lunastetaan myös rahasto-osuuksia ja käytetään tilivaroja.

– Kulutusluotoissa ei sinänsä ole mitään pahaa, jos niiden määrä on siinä mittakaavassa, että asiakas pystyy niitä hyvin syksyllä hoitelemaan pois, sanoo Kainuun Osuuspankin pankinjohtaja Hanna Niskanen.