1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Tutkija Brasilian murskatappiosta: Futiksen kautta tuodaan ulos kaikki, mikä ottaa päähän

Brasilian murskaava häviö Saksalle jalkapallon MM-välierässä on nostattanut Brasiliassa valtavan tunnevyöryn. Suomalaistutkijat näkevät tappion olevan tavallisillekin brasilialaisille valtava nöyryytys, joka kytkeytyy myös politiikkaan.

Kuva: Tasso Marcelo / AFP / Lehtikuva

Monelle tässä on kyse jostain muusta kuin pelkästä häviöstä. Puhutaan esimerkiksi kaikkien aikojen nöyryytyksestä

Sanna Ryynänen

Brasilian häviäminen Saksalle murskaavin maaliluvuin on koko Brasilialle todella kova paikka. Brasiliassa tutkimusta tehnyt ja paljon aikaa viettävä sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtori Sanna Ryynänen Itä-Suomen yliopistosta on seurannut katastrofipelin jälkeen tiiviisti brasiliaisten ystäviensä Facebook-päivityksiä ja maan mediaa.

– Niistä välittyy, että monelle tässä on kyse jostain muusta kuin pelkästä häviöstä. Puhutaan esimerkiksi kaikkien aikojen nöyryytyksestä. Monet kuitenkin haluavat korostaa, että Brasilia ja brasilialainen identiteetti ovat paljon muutakin kuin jalkapalloa.

Sanna Ryynänen muistuttaa, että Brasilia halusi kisoilla luoda itsestään kuvaa kasvavana talousmahtina. Synkimmissä uhkakuvissa tappion Saksalle pelätään kytkeytyvän koko Brasilian maineeseen.

MM-tappio voi purskauttaa ulos monenlaista tyytymättömyyttä

Professori Jussi Pakkasvirta Helsingin yliopistosta näkee, että jalkapallotappio voi lisätä Brasiliassa yhteiskunnan jakautumista. Saatettiin ajatella, että jalkapallon MM-kisojen kautta Brasilia saisi uutta voimaa, mutta nyt kävikin toisin.

– Tämän myötä voi tulla kovempaa kritiikkiä niiltä, jotka ovat arvostelleet kisoja. Kritisoidaan muun muassa eliittiä ja hallitusta. Kaikki kortit käännetään, Pakkasvirta toteaa.

– Brasiliassa on suuret tuloerot. Keskiluokan kapina on kytenyt pitkään. Hallituksen politiikkaa on kritisoitu siitä, ettei se hyödytä keskiluokkaa, ja Brasilia on edelleen korruptoitunut maa.

Pakkasvirta arvioi, että monenlainen tyytymättömyys saattaa nyt purkautua jalkapallotappion kautta.

– Hulinointi voi lisääntyä tällaisen takia. Kaikki, mikä ottaa päähän, tuodaan futiksen kautta ulos.

Jalkapallo kytketään politiikkaan

Hulinointi voi lisääntyä tällaisen takia. Kaikki, mikä ottaa päähän, tuodaan futiksen kautta ulos.

Jussi Pakkasvirta

Myös sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtori Sanna Ryynänen uskoo, ettei häviötä käsitellä pelkästään urheilukentällä tapahtuneena tappiona. Se kytketään myös politiikkaan, kuten koko kisat on kytketty viime kesän suurmielenosoituksista lähtien. Esiin nousevat samalla Brasilian monet ongelmat. Monet ovat tyytymättömiä muun muassa koulutukseen ja julkiseen terveydenhuoltoon. Tänä vuonna Brasiliassa on myös presidentinvaalit.

Sanna Ryynänen arvelee, että välierätappio saattaa jäädä painolastiksi kansakunnan muistiin. Toisaalta Brasilia on muutoksessa ja tutkija näkee myös toisenlaisen vaihtoehdon.

– Onko tässä myös tietynlainen taitekohta? Kasvaako uusi sukupolvi, jolle jalkapallo ei ole niin merkityksellistä? Jalkapallo on brasilialaisille tärkeä osa identiteettiä, mutta valtava jalkapallokoneisto on eri asia kuin se jalkapallo, mitä pelataan kentillä ja pihoilla. Tämän kotikisat ovat osoittaneet esimerkiksi monille kotinsa menettäneille tuskallisen selvästi.

Brasilialaisten on työstettävä urheilutraumansa jollakin tavalla, sillä toiset isot kisat ovat jo ovella.

– Tilanne on mielenkiintoinen siinä mielessä, että Brasiliassa on kahden vuoden kuluttua vielä kesäolympialaiset, urheilusosiologi Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta toteaa.

Lämsä uskoo, että pettymys poikkeuksellisen isosta tappiosta syöpyy Brasiliassa kansakunnan muistiin, mutta hälvenee ajan kuluessa.

– Odotusarvo oli valtava, ja kyllähän pettymys on iso. Eiköhän se elämä jatku kuitenkin.