Paavi vaihtoi skandaalien ryvettämän pankkinsa johtajan

Vatikaani on pyrkinyt puhdistamaan talouselämäänsä ja muuttamaan keskuspankkinsa läpinäkyvämmäksi.

Vatikaani on nimittänyt ranskalaisen liikemiehen johtamaan keskuspankkiaan. Vatikaanin pankin johtoon nousee Jean-Babtiste de Franssau. Kyseessä on yksi toimi, jolla pyritään puhdistamaan skandaaleissa ryvettyneen Vatikaanin talouselämän mainetta.

– Tarkoituksemme on kehittyä ennemminkin jonkinlaiseksi talousjohdon malliksi kuin silloin tällöin sattuvien skandaalien syyksi, sanoi Vatikaanin valtiovarainministeri George Pell tiedotustilaisuudessa.

Pell nimitettiin virkaansa helmikuussa, mikä oli aiempi askel Vatikaanin talouspuhdistuksessa. Uudistukset aloitettiin jo edellisen paavin aikana.

De Franssau korvaa nyt johtajana Ernst von Freybergin, jonka paavi Benedictus XVI nimitti pankin johtoon juuri ennen eläköitymistään. Uudenkin johtajan aikana ilmeni kuitenkin rahanpesua ja kavalluksia.

Paavi Franciscus on luvannut, että Vatikaanin pankin, Istituto per le Opere di Religionen eli Uskonnollisten töiden instituutin, on täytettävä maailmanlaajuiset vaatimukset pankkitoiminnan läpinäkyvyydestä. Italia on syyttänyt vuosien ajan, että Vatikaanin pankki on veroparatiisi varakkaille italialaisille.